ODLAŽU STARENJE KOŽE?

ODLAŽU STARENJE KOŽE?

Геттy Имагес

Кориштењем вештачке интелигенције, амерички научници идентификовали су два пептида који спречавају њено старење.

Нега коже која укључује две врсте новооткривених протеинских фрагмената могла би једног дана поправити оштећења изазвана старењем. Протеини који творе еластичну мрежу с годинама се све више оштећују због пораста разине упале у телу и излагања ултраљубичастом зрачењу сунца. С временом то оштећење узрокује да кожа губи еластичност и постаје наборана. Како се протеини разграђују, отпуштају мале протеинске фрагменте назване пептиди који могу покренути одређену поправку коже. Међутим, они се обично ослобађају у недовољним количинама да би донекле преокренули појаву старења, каже Мајкл Шерат са британског Универзитета Манчестер.

Он и колеге употребили су вешатчку интелигенцију да предвиде који се пептиди производе и када се протеини разграђују у кожи. То је помогло да идентификују два пептида за које мисле да се природно појављују у кожи као резултат оштећења. Студија је недавно представљена на конференцији Америчке академије за дерматологију. Амеирчки нучници су применили откривене пептиде на кожи подлактица осам особа беле пути од 71 и 84 године. Третирана подручја била су прекривена полимерним фластером за који се зна да побољшава продирање пептида.

Након што су учесници носили фластер 12 дана, научници су направили биопсију ширине три милиметра с подручја на које су пептиди примењени, а и са других подручја која нису била изложена пептидима. Открили су да су пептиди значајно повећали разине кључних протеинских структура званих микрофибрила богатих фибрилином, за које је познато да чине кожу еластичнијом, у третираној кожи у поређењу с другим нетретираним подручјима. Испитаници нису искусили никакве штетне учинке лечења.

Ипак, научници нису забележили да ли је остварено повећање износа протеина у корелацији с млађаним изгледом коже, попут смањења бора. Но, микрофибрили богати фибрилином порасли су на сличне количине као и они који се природно појављују код људи неколико година млађих од учесника, нагласио је Мајк Бел из Wалгреенс Боотс Аллианце, британске здравствене компаније која је финанцирала студију. Он додаје да је план тестирати смањују ли ти повећани износи протеина појаву бора у новим испитивањима која ће укључити већи број испитаника различитог етничког порекла.

Иако студија подупире идеју да пептиди коже могу поправити нека оштећења, независни стручњаци истичу да су потребна додатна научна истраживања да се процени колико дуго ти учинци трају. каже Раџа Сивамани из Интегративе Скин Сциенце анд Ресеарцх, јединице за клиничка испитивања у Сакраменту (САД). Додатна истраживања би, такође, требало да испитају преносе ли се очити учинци против старења који се виде на подлактици на кожу лица. Бел, пак, сматра да би увршћење тих пептида у козметичке производе за негу коже захтевало њихово свакодневно коришћење да се одржи ма какав учинак против старења.

(Зимо)

Preuzeto sa: https://galaksijanova.rs/odlazu-starenje-koze/

Podelite sa drugima:

Povezani članci