Novi detalji o optuženom za curenje poverljivih informacija iz Pentagona

Novi detalji o optuženom za curenje poverljivih informacija iz Pentagona

Припадник Националне гарде Сједињених Америчких Држава Џек Тешеира, који је оптужен за неовлашћено откривање поверљивог материјала због цурења података из Пентагона, имао је колекцију оружја и редовно је разговарао о насиљу и убиствима са својим онлајн пријатељима, тврде амерички тужиоци.

Тешеира се у четвртак појавио на суду у Масачусетсу, а судија је обдио да донесе одлуку да ли би он требало да буде задржан у притвору, или да буде пуштен у кућни притвор. Тужиоци траже да до суђења остане у затвору.

Такође тврде да он представља претњу националној безбедности и да би, с обзиром да тачан број докумената које поседује није познат, „непријатељске државе могле да му пруже сигурну луку и покушају да му олакшају бекство из САД“. Браниоци су исмејали и одбацили овај аргумент током саслушања и навели да су то спекулације, пише Асошиејтед прес.

Међутим, тужиоци тврде да Тешеира и даље представља претњу, јер поседује „оружје великог капацитета“ и „редовно је разговарао о насиљу и убиству“ на апликацији Дискорд, са које су подаци и процурили.

Крајем прошле године, како је истакла влада, он је објавио поруку на друштвеним мрежама у којој је навео да би желео да убије „гомилу људи“ у име „одстрањивања слабоумних“. Такође је, како тврде, говорио о претварању комбија у „комби за убиство“.

Он је раније овог месеца оптужен за кршење Закона о шпијунажи у вези са недозвољеним копирањем и преношењем осетљивог материјала Пентагона, као и за незаконито уклањање одбрамбеног материјала на неовлашћеној локацији.

Током претреса Тешеирине куће, Федерални истражни биро (ФБИ) пронашао је смрскани таблет рачунар и лаптоп у канти за смеће.

Уколико буде проглашен кривим, тужиоци истичу да му прети до 25 година затвора.

Документи који су процурили представљају најозбиљније кршење безбедности САД од када се више од 700.000 докумената, видео снимака и дипломатских депеша појавило на сајту „Викиликс“ 2010. године.

Пентагон је цурење поверљивих докумената назвао „намерним, кривичним делом“.

Тужиоци су у допису о притвору рекли да је Тешеира у фебруару 2022. почео да приступа стотинама поверљивих докумената који нису релевантни за његов посао и почео да поставља неке од поверљивих информација на друштвене мреже крајем 2022. године.

Тајни документи су пружили широк спектар поверљивих информација о савезницима и противницима САД, са детаљима у распону од украјинске противваздушне одбране до активности израелског Мосада.

Извор: РТ Балкан

Преузето са: https://www.in4s.net/novi-detalji-o-optuzenom-za-curenje-poverljivih-informacija-iz-pentagona/

Podelite sa drugima:

Povezani članci