Novak Đoković: Hoću da se vratim na Kosovo!

Novak Đoković: Hoću da se vratim na Kosovo!

Мурал Новака Ђоковића у Ораховцу (Извор: Косово онлајн)

За сваког Србина Косово је у срцу, оно је центар наше културе, нашег идентитета, наше традиције и наше вере, изјавио најбољи светски тенисер за италијански лист Коријере дела сера 

Новак је отворено причао за италијански лист Коријере дела сера, откривши због чега сам себе пореди с вуком и како је све кренуло…

– Једном сам као дете срео вука у шуми. Осећао сам дубок страх, рекли су ми да у таквим случајевима морате полако да се вратите, а да их не изгубите из вида. Гледали смо се 10 секунди, најдуже у мом животу, а онда је скренуо лево и отишао. Осетио сам веома јак осећај који ме никада није напустио, везу душе и духа. Никада нисам веровао у случајности, а мислим да није ни тај вук. За мене је то био веома кратак, али веома важан сусрет – рекао је Ђоковић.

Како је више пута нагласио, а сада поновио, вук представља његов лик.

(Објава Срђана, оца Новака Ђоковића (Извор: Инстаграм/Информер)

– Веома сам везан за своју породицу и трудим се да свима будем доступан, али понекад морам да будем сам. Често сам се нашао сам у свом животу, сам са својом мисијом и циљевима које треба да остварим. Некако сам остао повезан са тим вуком, и зато што је вук за Србе света животиња, то је наша тотемска животиња. То је симбол националне традиције, вере предака која претходи хришћанству. Религија пре религије.

„Косово је сваком Србину у срцу“

Добро је познато да Новакови корени потичу са Космета, због чега има идеју да тамо крсти децу.

– Желим да се вратим на Косово са супругом да тамо крстим децу, Стефана од осам година и Тару од пет година. Знам да је то питање деликатно, да је сукоб и даље присутан иако више није наоружан, али има доста тензија. Не желим да улазим у политику, али за сваког Србина Косово је у срцу, оно је центар наше културе, нашег идентитета, наше традиције и наше вере.

Описао је Италијанима и какво је детињство имао…

– Имао сам потпуну слободу, без телефона, када је сунце зашло то је био сигнал да морам да идем кући. Шума и природа су били основни у мом образовању, па бих волео и да моја деца буду што више на отвореном. Када сам имао четири године дали су ми први рекет, али нико од нас никада није играо тенис, нико није знао шта је то. Били смо породица скијаша.

Велики утицај на њега је имала Јелена Генчић.

– Видела је нешто у мени, све што знам научио сам од ње. Ако сам такав перфекциониста, то је зато што је она била. Открио сам Монику Селеш и то ме је навело да тако мислим. Хоћеш ли кока-колу? Моника Селеш не пије кока-колу. Хоћеш хамбургер? Моника Селеш не једе брзу храну. Она ме је учинила да растем као мушкарац, припремила ме за живот. Цео мој холистички приступ заснива се на томе, мојој пажњи, томе како спавам, како се опорављам, како водим своје мисли.

Упитан је и да прокоментарише рат у Украјини. Новак је дао одговор кроз лични пример.

– Као син рата, све што могу да кажем је да у рату нико не побеђује. Рат је најружнија ствар у животу, најгори изум човека, најгора идеја у историји. Видео сам патњу и сиромаштво у својој земљи, једино што можете да урадите је да се молите Богу да се то заврши сутра. Рат отвара празнину у свакој породици, зато не могу подржати било какав рат против било које земље.

„Лажно су ме етикетирали“

И две године касније упитан је за вакцинисање, да образложи зашто се није подвргнуо истом, због чега му је каријера трпела.

– Претрпео сам то на својој кожи, многи људи су ценили што сам остао константан. 95% онога што се о мени писало и говорило на телевизији у последње три године је потпуно лажно. Нисам против вакцинације и никада нисам рекао да јесам, нити сам за вакцинацију. Оно што сам ја је за избор, браним слободу избора. Основно је људско право да слободно одлучује шта ће убризгати у тело, а шта не. По повратку из Аустралије објаснио сам то на Би-Би-Сију, али су уклонили многе реченице, оне које нису биле прикладне. Зато више никада нисам причао о овој причи.

Такође, и о скандалу у Аустралији када му није дозвољено да игра на Гренд слему.

– Поштовао сам сва правила и никога нисам угрозио, али сам ту постао политички случај, који је угрозио свет. Систем који медији формирају захтевао је мету која се супротстављала мејнстриму и они су ме преобратили. Ставили су ми потпуно лажну етикету, и даље ме боли стомак, означен сам као персона нон-грата. На крају, особа која се суочава са великим медијима нема шансе. Многи су ме разочарали, кад је пола друштва против тебе је кад видиш право лице људи. Многи људи су ми окренули главу, укључујући многе играче и неке организаторе.

Милош Симановић

Опрема: Стање ствари

(Спортал/Журнал.ме, 17. 5. 2023)

Ђоковић јавно пожелео да крсти децу на Косову, из Приштине поручују „нема вакцине, нема уласка“

Желим да се вратим на Косово са супругом Јеленом и да тамо крстимо нашу децу, казао је у интервјуу за Коријере де ла сера Новак Ђоковић. „Нема вакцине, нема уласка“, ово је порука косовског министра културе најбољем светском тенисеру, преноси КоССев.

Новак Ђоковић је у овонедељном великом интервјуу за италијански дневник говорио о својој каријери и животу.

https://www.in4s.net/sramotan-naslov-dela-sera-djokovic-moze-da-umre-u-djubretu

Када га је новинар у једном од постављаних питања, подсетио на то да му је отац са Косова и да је посетио и Митровицу, Ђоковић је казао:

„А сада ја желим да се вратим на Косово, са супругом Јеленом, да тамо крстимо нашу децу, осмогодишњег Стефана и петогодишњу Тару. Знам да је та тема веома осетљива. Да сукоб и даље постоји, тренутно не са оружјем, али се осеćа напетост. Не желим да се бавим политиком, али за сваког Србина Косово је срце, оно је центар наше културе, нашег идентитета, наше традиције, наше вере”.

(Извор: Снимак екрана/Коријере дела сера)

Upravo ovaj deo privukao je pažnju srpskih i albanskih medija, o čemu su i jedni i drugi izvestili iz svog ugla.

„Novak Đoković je rekao da bi svoje dvoje dece voleo da na Kosovu krsti. Čak je provocirao rečima da je ‘Kosovo srce i centar kulture identiteta, tradicije i vere Srbije’,“ navela je Koha u svom tekstu.Kosovski ministar kulture Hajrula Čeku je, prenoseći ovaj Kohin izveštaj, na Tviteru poručio:„Nema vakcine, nema ulaska“.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(KoSSev/Danas, 17. 5. 2023)

Преузето са : https://stanjestvari.com/2023/05/18/djokovic-hocu-da-se-vratim-na-kosovo/

Прочитаје још:

Podelite sa drugima:

Povezani članci