NISU RUSI?! OVO JE NAJVEĆI STRAH UKRAJINACA PRED OFANZIVU!

NISU RUSI?! OVO JE NAJVEĆI STRAH UKRAJINACA PRED OFANZIVU!

Украјинска војска провела је скоро 15 месеци опирући се Русима, премашујући сва очекивања. Сада, њени лидери покушавају да смање наде у предстојећу офанзиву, која има за циљ да преокрене ток рата са Русијом, плашећи се да то можда неће моћи да оправдају.

Очекивања од наше контраофанзивне кампање су прецењена у свету“, рекао је украјински министар одбране Олексиј Резников у интервјуу прошле недеље. „Већина људи… чека нешто огромно“, додао је он, наводећи да се плаши да би то могло довести до „емоционалног разочарења“, пише Вашингтон пост.

Планирани контранапад — који је био могућ захваљујући донираном западном наоружању и обуци — могао би да означи најважнију фазу рата, јер Украјина настоји да поврати значајну територију и докаже да је вредна сталне подршке.

Офанзивне војне операције обично захтевају огромну предност, а са руским снагама укопаним у снажно утврђену одбрану на целом фронту дугом 900 миља, тешко је проценити докле ће Украјина стићи.

Нагомилавање уочи напада — чији детаљи остају тајни — навело је украјинске званичнике да се муче са тешким питањем: који ће исход бити довољан да импресионира Запад, посебно Вашингтон?

Неки страхују да би, ако Украјинци не успеју, Кијев могао да изгуби међународну војну помоћ или да се суочи са новим притиском да се ангажује за преговарачким столом, а не на бојном пољу. Такви разговори би готово сигурно укључивали руске захтеве за преговорима о предаји суверене територије, што је Украјина назвала неприхватљивим.

– Верујем да што више победа будемо имали на бојном пољу, више ће људи веровати у нас, што значи да ћемо добити више помоћи – рекао је председник Володимир Зеленски у интервјуу у понедељак за Вашингтон пост.

Кијев је жељан брзог продора у жестоком артиљеријском рату на истоку и југу земље, при чему ниједна страна не остварује значајне територијалне добитке. Стручњаци кажу да ће бити тешко, ако не и немогуће, вратити Русе на њихове положаје пре инвазије.

Притисак делимично долази из прошлих победа Украјине на бојном пољу — прво одбијањем покушаја Русије да заузме Кијев, а касније избацивањем освајача из упоришта у изненадним нападима у областима Харкова и Херсона.

Постојао је осећај да ћемо пасти за 72 сата. Али досадашњи резултати значи да украјински партнери сада имају „заједничка очекивања да ћемо поново бити успешни – рекао је Резников.

Западни партнери су му рекли, рекао је, да им је сада потребан „следећи пример успеха јер то треба да покажемо нашим људима“. … Али не могу вам рећи колике би биле размере овог успеха. Десет километара, 30 километара, 100 километара, 200 километара?

Велики успех могао би даомогући већу подршку у западном оружју и муницији која је Украјини потребна да настави борбу, и понуди преко потребан морални подстицај цивилном становништву.

Али у Харкову су Украјинци имали предност када су изненада кренули на руске трупе. Многи који су остали једноставно су побегли без борбе. А у Херсону на југу, Украјина је имала велику географску предност, а Русија се борила да снабдева трупе западно од реке Дњепар.

Сада Русија можда има географску предност и бројке. Око 500.000 руских војника тренутно је ангажовано у вези Украјине, а најмање 300.000 на украјинској територији, рекао је Резников.

Један од кључних циљева за Украјину, а можда и рани знак успеха, био би разбијање такозваног копненог моста између копнене Русије и окупираног Крима, пресецање кључних линија снабдевања руских трупа у региону Запорожја и изоловање руских база на полуострву .

Још један главни императив је да се поврати контрола над изузетно вредним критичним инфраструктурним објектима, укључујући нуклеарну електрану Запорожје, највећу европску станицу за атомску енергију, која се налази у окупираном граду Енерходар, и хидроелектрану Каховка у јужној области Херсон.

Резников је рекао да је украјинска „прва јуришна формација“ више од 90 одсто спремна за почетак, али да неке одређене трупе још завршавају програме обуке у иностранству.

У идеалном случају, рекао је Резников, офанзива не само да ће ослободити села и градове, већ и „пресећи логистичке ланце [ruskih] трупа“ и „смањити њихов офанзивни капацитет“.

Западни лидери инсистирају на томе да је Украјина добро опремљена за предстојец́у борбу.

Али америчке обавештајне процене откривене у масовном цурењу поверљивих докумената на форуму Дисцорд откриле су да су САД сумњају у способност Украјине да овог пролећа оствари велики напредак, делом због процењених „недостатака у обуци и снабдевању муницијом“.

Генерал Ричард Баронс, командант Команде здружених снага од 2013. до 2016. године је саопштио да постоји забринутост да би се украјинска још увек ослабљена противваздушна одбрана могла суочити са баражом руских пројектила када почне контраофанзива.

Сједињене Државе рекао је он, можда ће морати да дају сопствене системе како би се избориле са том слабости.

– Постоји знак питања око способности Украјине да контролише сопствени ваздушни простор – рекао је Баронс, додајући да је током зиме била јасна руска тактика да покуша да исцрпи украјинску противваздушну одбрану, која се углавном састојала од руске или совјетске опреме.

Украјина се такође залаже за веће капацитете за дуготрајне ударе док се контраофанзива ближи свом почетку. Партнери Кијева већ дуго изражавају бојазан да би таква опрема могла да се користи за нападе унутар Русије — што би потенцијално могло да изазове велики бес Москве. Али недостатак таквог наоружања доводи Украјину у озбиљан неповољан положај, рекао је Зеленски.

– Не разумем сасвим, искрено ћу вам рећи, зашто не можемо да добијемо артиљерију великог домета – рекао је он, тврдећи да је понудио уверавања да Украјина неће користити такву опрему за нападе унутар Русије.

Овај недостатак опреме, рекао је Зеленски, је разлог зашто украјинске снаге, након што су поново заузеле јужни град Херсон у новембру, нису биле у стању да потисну руске снаге са територије коју контролишу преко реке Дњепар.

Са тих положаја на обали реке руске снаге редовно бацају муницију у град који сада контролише Украјина. Десетине цивила је убијено у таквим гранатирањем у месецима од ослобођења Херсона.

– Они могу узети трупе одатле и померити их на исток или на југ. И даље се појачавају. Зашто Зато што знају да ми не можемо до њих… и ми патимо сваки дан јер имају могућност да пуцају на наш народ – рекао је Зеленски.

Руске снаге у Херсону су знале да Украјини недостају капацитети за даљинске ударе, па су „повукле сва своја командна места, складишта горива, складишта муниције, удаљена више од 120 километара“, рекао је Резников.

– Зато нам треба нешто занимљиво са могућношћу домета од 150 километара. Постало им је теже логистички. Али морамо их гурати све дубље и дубље – изјавио је украјински председник.

(Wашингтон пост)

Преузето са. интермагазин

Podelite sa drugima:

Povezani članci