NATO PREBACUJE JEDINICE U PRIDNJESTROVLJE

NATO PREBACUJE JEDINICE U PRIDNJESTROVLJE

Vojska se usmerava ka delti reke Prut

AUTOR: Vladimir MALIŠEV

Kako je 28. februara objavio list „Katimerini“, koji je blizak vladajućoj partiji u Grčkoj, NATO prebacuje snage na sever preko luke Aleksandropolis, gde se nalazi američka vojna baza, „zbog uzbune u Moldaviji“.

Pre toga je pres-sekretar Odbrambenih snaga juga Ukrajine Natalija Gumenjuk rekla: „Naše snage su koncentrisane duž cele granice (Pridnjestrovlja)“.

I dalje se slivaju informacije o stvaranju vojne grupacije od strane Kijeva na granici sa Pridnjestrovskom Moldavskom Republikom – PMR-om i iz drugih izvora. Predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov objavio je naređenje dobijeno, prema njegovim rečima, iz pouzdanih izvora o formiranju inženjersko-minerskog bataljona Oružanih snaga Ukrajine, do 27. februara za naselje Kučurgan, na granici sa Pridnjestrovskom Moldavskom Republikom.

Kako piše „Gardijan“ aviokompanija „Wizz Air“ će u martu obustaviti sve letove za i iz Moldavije iz bezbednosnih razloga.

Reka Prut se uliva u Dunav, odakle se kontroliše ušće Dunava u Crno more, a tu je i strateški važna Odesa

Rusko Ministarstvo odbrane je prošle nedelje upozorilo da Ukrajina priprema oružanu provokaciju protiv PMR-a. Prema navodima Ministarstva, Kijev namerava da upotrebi jedinice Oružanih snaga Ukrajine, uključujući ekstremiste iz „Azova“ (oragniazciaj je zabranjena u Rusiji.*) Kao izgovor za invaziju na PMR, planira se optužba za izvođenje „ofanzive ruskih trupa“ sa teritorije Pridnjestrovlja. Ispostavlja se da se za ovu provokaciju spremaju snage NATO-a koje se prebacuju preko luke Aleksandropolis.

Da se ​​ukrajinska provokacija, uz podršku NATO-a, zaista sprema svedoče i drugi znaci. Dana 27. februara, zamenica američkog sekretara za odbranu Selest Valander stigla je u Aleksandrupolis, u pratnji državnog sekretara Entonija Blinkena na njegovoj turneji po istočnom Mediteranu. Amerikanac je, kako navodi „Katimerini“, obišao štab 12. divizije i objekte luke Aleksandrupolis, preko koje se američko oružje šalje u južnu Evropu i Ukrajinu.

„Katimerini“ napominje da NATO još nema svoje „raspoređene snage“ u Moldaviji, ali u susednoj Rumuniji postoji „dobro opremljen multinacionalni ‘borbeni kontingent’ od najmanje 7.000 ljudi spreman da interveniše pod komandom francuskog Trikana de la Guta“.

Narednih dana počeće vojne vežbe NATO-a u Rumuniji i Bugarskoj u okviru manevara „Atlantic Resolve 23“ i „Defender Europe 23“. Istovremeno, cevi će „biti usmerene ka severoistoku prema delti reke Prut kako bi zapalile još jednu vatru. “, napominje „Katimerini“.

Ursula fon der Lajen, američki državni sekretar Entoni Blinken i grčka predsednica Katerina Sakelaropulu nedavno su posetili Kišinjev. Imenovanje šefa tajne službe Dorina Rečana na mesto premijera znači da Maja Sandu pooštrava svoj antiruski kurs. Rečan je već pokrenuo pitanje povlačenja ruskih trupa iz Pridnjestrovlja. Zelenski govori o navodnom predstojećem napadu Rusije na Moldaviju.

Provokacije oko Pridnjestrovlja su posebno opasne jer se na njegovoj teritoriji, u selu Kolbasna (objekat br. 1411 ASB), nalaze skladišta municije. Veruje se da je ovo najveći arsenal oružja u Evropi. Selo Kolbasna se nalazi dva kilometra od ukrajinske granice. U sovjetsko vreme tu su bile uskladištene strateške rezerve Zapadnog vojnog okrugaali je glavni deo municije ovde donet posle povlačenja sovjetskih trupa iz DDR, Čehoslovačke i Mađarske. Ukupno je u skladištima bilo uskladišteno do 42 hiljade tona municije, neke od njih su kasnije iznete. Sada postoje artiljerijske granate, avionske bombe, uključujući FAB-500 i FAB-1000, oko 100 tenkova, 200 oklopnih transportera, borbena vozila pešadije, više od 30 hiljada vojnih vozila, oko 200 protivvazdušnih raketnih sistema, višecevne rakete Grad sistema, 30 hiljada automatskih pušaka i mitraljeza. Arsenal čuvaju Operativna grupa ruskih trupa (OGRF), stacionirana u Pridnjestrovlju, i lokalna vojska.

Prema procenama, moguća eksplozija municije uskladištene u Kolbasni u slučaju provokacije Ukrajine može se uporediti sa eksplozijom nuklearne bombe bačene na Hirošimu. Ukupan domet primarnog udarnog talasa može biti 40-50 km ili više.

Naravno, situacija u Pridnjestrovlju je predmet naše najveće pažnje i razlog za našu zabrinutost. Situacija je turbulentna, provocira se spolja“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov 27. septembra.

S ruskog preveo Zoran Milošević

IZVOR: https://www.fondsk.ru/news/2023/03/01/nato-perebrasyvaet-sily-k-pridnestrovju-58643.html

Preuzeto sa: https://naukaikultura.com/nato-prebacuje-jedinice-u-pridnjestrovlje/

Podelite sa drugima:

Povezani članci