Naredba iz Brisela: EU traži da Republika Srpska odmah povuče zakon o stranim agentima

Naredba iz Brisela: EU traži da Republika Srpska odmah povuče zakon o stranim agentima

Foto: Geti

Evropska unija snažno apeluje na Vladu Republike Srpske da bez odlaganja povuče iz procedure zakon o stranim agentima, saopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao zakon o stranim agentima, Narodna skupština Republike Srpske razmatraće na sednici zakazanoj za 26. septembar.

„Evropska unija takođe poziva sve poslanike Narodne skupštine RS da ne glasaju za ovaj nacrt zakona, usmeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente“, navodi se u saopštenju.

Delegacija navodi da organizacije civilnog društva imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima, te da upravo one pozivaju izabrane zvaničnike na odgovornost, bore se protiv korupcije i jačaju vladavinu zakona.

Zato ih, kako piše u saopštenju, autoritarni režimi širom sveta napadaju i etiketiraju kao izdajnike.

Iz kancelarije Evropske unije ističu da bi usvajanje pomenutog zakona približilo RS autoritarnim režimima, odnosno da je nacrt u direktnoj suprotnosti s više puta iskazanim opredeljenjem rukovodstva Republike Srpske za unapređenje evropskih integracija.

Takođe, upozoravaju da je ovaj pravni akt u suprotnosti s određenim prioritetima koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti tokom pregovora za pristup EU, konkretno onim koji govore o civilnom društvu i o slobodi izražavanja i medija, te da će ovo „vrlo jasno naglasiti u predstojećem izveštaju Evropske komisije za BiH“.

Inače, predsednik Srpske Milorad Dodik je, najavljujući usvajanje zakona, rekao da će on biti baziran na američkim zakonskim rešenjima, dok Radio Slobodna Evropa ističe da je nacrt mnogo sličniji zakonu usvojenom u Rusiji 2012. godine.

Playvolume00:00/01:33EGYPT – TruvidTruvidfullScreen

Ruski zakon, između ostalog, definiše neprofitne organizacije kao agente stranog uticaja, uvodi obavezu podnošenja finansijskih izveštaja, traži da materijali koje organizacije plasiraju u javnost budu označeni, te reguliše mogućnost njihovog gašenja ukoliko rade u suprotnosti sa zakonom.

Nacrt zakona o kojem će skupština Srpske raspravljati naredne sedmice ranije su osudili Delegacija EU, Ambasada SAD u BiH, kao i Venecijanska komisija Saveta Evrope.

Izvor: https://www.in4s.net/naredba-iz-brisela-eu-trazi-da-republika-srpska-odmah-povuce-zakon-o-stranim-agentima/

Podelite sa drugima:

Povezani članci