Narcis – idealni vladar okupirane države

Narcis – idealni vladar okupirane države

Većina građana veruje u realnost koja im se plasira preko medija, ali je ona sasvim drugačija. Gledaju, a ne vide, slušaju, a ne čuju. To bi, ukratko, bila suština savremene manipulacije. Zlokobna nezainteresovanost građana Srbije, ne samo za državu, već za svoj život, pokazuje znake virusnog oboljenja. Takvo stanje nije došlo slučajno, već liči na laboratorijski proizvedenu bolest. Skoro svakodnevno otkrivamo laboratorije za razvoj patogena koji pogađaju specifičnu grupu čovečanstva. Očekivano je da su već razvijena oružja koja koriste socijalni prostor da proizvedu poremećaje u ponašanju pojedinca ili društva.

Ključnu ulogu u ovom procesu ima vladar koji se za slovenske i istočne narode oblikuje kao „nulti oboleli“. On je taj preko koga se šire obrasci ponašanja, a potom i obrasci razmišljanja. Tehnika je jednostavna i već je jednom „prošla“ kod nas, setimo se Tita. Okupator promišljeno eksploatiše veoma rasprostranjenu osobinu: po mogućstvu preneti odgovornost za ličnu egzistenciju i državu sa sebe na nekog drugog. I onda vladar kaže: „Kada nećeš odgovornost u vezi sa sobom i svojom državom, ja ću je preuzeti umesto tebe!“ Sitnim slovima je dopisano „cena ove usluge veoma visoka, a to je ono što ti nećeš znati!“. On u tom procesu vidi profit, pa mu je lako da preuzme odgovornost, a cenu svoje greške ne plaća on, već građanin koji – nije smeo da preuzme odgovornost.

Zato se preko kulta ličnosti usmerava pažnja društva ka jednoj tački, ka vladaru. Istovremeno se gradi mreža kojom se obrasci ponašanja i razmišljanja distribuiraju u društvo: državni aparat, mediji i javni govor.

Radi lakšeg širenja negativnih obrazaca razmišljanja, u državnom aparatu se postavljaju lica koja imaju nizak stepen autocenzure i koja su spremna da bez razmišljanja distribuiraju toksične pakete. Zato se traže osobe bez obrazovanja (nemaju šta da izgube) poreklom iz polusveta (nemaju moralnih ili verskih ograničenja). Kontrolišu se radnim mestom, prihodima, slabostima, zavisnošću, bolešću. Na kraju ovog projekta biće kontrolisana zaštitom od razbesnelog društva koje je postalo svesno zločina koji su počinili.

Da Vas podsetimo:  Konačno se uvodi Dan genocida nad Srbima

U medijima se ukida veza između istine i vesti, a građani se iscrpljuju informativnom mećavom (gomilom bespotrebnih informacija). Mećava služi da se u građanima zasite receptori za cenzuru, da se građani dovedu u neravnotežu, jer ih je tako najlakše držati pod stalnim stresom.

Stres je „koristan“, jer kod građana onemogućava kreativnost, inicijativu, produktivno zaključivanje, povezivanje činjenica, pasivizira ljude, sprečava otpor, fragmentira društvo. Stres iscrpljuje organizam i olakšava dreniranje novih budućih štetnih sadržaja u dušu i um čoveka. Stres je višestruko korisno oružje, čiji rezultati dosežu nivo genocida, a potpuno je – legalan!

Građani se preko tabloida, rijalitija i javnih ličnosti zatrpavaju brdom gluposti koje se u konačnom preslikavaju u njihov privatni život. Ove ponuđene (ili nametnute) obrasce ponašanja mladi podržavaju. Vremenom, u ciljnoj grupi okupatora, tri izvora uticaja postaju dominantni i istiskuju roditelje u mnogim aspektima podizanja dece. Tako su deca, u moralnom, tj. najvažnijem aspektu vaspitanja, oteta od roditelja, a odgovornost za sve prekršaje otete dece i dalje je na roditeljima.

Za „nultog pacijenta“ idealna je osoba koja sadrži narcistične osobine, jer tada ne postoji sukob između onoga u šta veruje i šta čini. Da pogledamo nekoliko najvažnijih obrazaca koji se društvu nameću preko „nultog pacijenta“:

Vladar je uvek nezadovoljan. On nije nezadovoljan učinkom svojih saradnika, zajednice i građana. Nezadovoljan je naknadom koju uzima za svoje angažovanje. Limit novca koji ljudsko biće može da potroši u životu za njega ne znače ništa. Stepen razaranja društva kako bi došao do bogatstva vladar ne vidi jer uvek traži još, još i još. Njemu je svega malo.

Vladar ima izuzetno nisko samopouzdanje. Hrabrost i drčnost, koja se pokazuje narodu, samo je maska. Vladar dobro zna da sa njim nešto nije u redu i to prikriva stalnim nošenjem maske. Vladar podiže sebi samopouzdanje ponižavanjem drugih, bilo da su to bliski saradnici ili nepoznati građani, to je jedini način kako bi se osećao „normalno“. Zbog toga je vladar visoko osetljiv. Kritiku i svako ukazivanje da greši, vladar nemilosrdno kažnjava i sankcioniše.

Da Vas podsetimo:  Hristos vaskrse! Srećan Vaskrs!

Nenormalno se nameće kao normalno. Vladar svoje viđenje normalnog nameće zajednici kao standard, prisiljavajući sve oko sebe da prihvate njegovu nenormalnost kao – normalnu. U ovom poduhvatu mu pomažu izmene šta medicina smatra bolešću a šta više ne.

Vladar pati od nedostatka empatije.Vladar ne može da ostvari ljudske odnose sa građanima, ne može da oseća tugu ili gubitak, ne oseća ljubav. Izgovaranje reči saosećanja u najtežim trenucima za državu nemaju za cilj prenošenje ljudskog, već prosto uvlačenje u naredni stepen zavisnosti prema njemu. Odnos vladara i građana, bez ljudskih osobina koje su normalne za tradiciju, je neka vrsta traumatske veze. Zato zasniva odnose sa svima oko sebe na trgovačkoj relaciji „ja tebi – ti meni“.

Vladar se plaši poniženja, i mora da bude uvek u pravu. Stoga, ne treba očekivati da vladar preispituje svoj odnos prema građanima; on nema sposobnost samorefleksije. Sopstvenu grešku, ako mu je saopštena, on ne posmatra kao srećnu okolnost koja mu omogućava samokorekciju i napredovanje, već kao agresiju na iluziju koju on mukotrpno stvara o sebi u publici (građani su publika a ne ljudi). U finalnoj fazi, vladar zahteva da se odnose prema njemu kao da je Bog. „Ko je ovde glavni?“ je pitanje koje u društvu neprestano mora da bude potvrđivano.

Vladar ima strah da će biti ostavljen. Zato neprestano obnavlja traumatsku vezu sa građanima krizama, senzacijama, pokrivalicama, skretačima pažnje, režiranim događajima i katastrofama, i najčešće – izborima!

Građani nisu ljudi već resurs. Sve šta može da iskoristi iz svoje sredine on koristi bez obzira na uzrast osobe. Vladaru uopšte nije stalo do građana. Njega ne zanima šta narod priča, misli i želi, jer narod je običan resurs. Svi saradnici oko njega moraju da prihvate da su samo alat kojima on pristupa svom resursu.

Da Vas podsetimo:  NVO u Srbiji – isti narativ i isti akteri iz devedesetih

Navedene osobine „nultog pacijenta“ u savremenoj psihologiji se prepoznaju kao osobine narcisoidne ličnosti, koje bi po pravilu trebalo lečiti. Kako „nulti pacijent“ živi ove obrasce ponašanja bez ikakvog lečenja, opomena ili sankcija, tako je i veliki broj pojedinaca u srpskom društvu počeo da preuzima iste osobine, što rezultira sve većim porastom obolelih od bolesti narcizma. Šta više, „vrednosni“ sistem narcističnog pojedinca se postepeno ugrađuje u zakone i načela društva tako da i društvo polako postaje narcistično.

Do sada se ovakvo ponašanje na Balkanu tretiralo kao bolest. Vremena se menjaju, a i službe pomažu u tome. Savremena država, koja ima vladara sa pomenutim „vrlinama“, je izuzetno ranjiva. Vešti manipulatori se približavaju ovakvom vladaru, koriste njegove osobine i završavaju posao za sebe i interesne grupe koje zastupaju, na štetu građana i države.

Odnos između vladara i građana samo liči na odnos, to je iluzija: Najgore, to je odnos koji ne daje šansu većini već pojedincu. Za građane vladar postoji i oni troše vreme i novac na njega. Nasuprot tome, za vladara građani ne postoje. Svako obraćanje građana vladaru je unapred osuđeno na neuspeh, jer je to komunikacija sa maskom koju vladar nosi; takva mu je priroda. Parafraziraću staru izreku da „pričati gluvom, i namigivati ćoravom je uzaludan posao“. Ponoviću, vladar nije takav kakav narod misli da jeste. Pravo lice vladara se vidi kada u društvu dođe kritična situacija.

Manipulacija je vrsta hipnoze, a rezultat se oblikuje prema ciljevima. U našem slučaju, cilj je eksploatisati resurse, ljudske i prirodne, što duže i što jeftinije. Da bi se to radilo, da bi se mirno pljačkao narod i država, potrebno je što duže stimulisati građane da se kolebaju, a one osvešćene promorati da ćute. Okupaciona vlast mirno sprovodi svoje namere, a za građane pitanje slobode polako prerasta u pitanje opstanka. Što više vremena protekne za građane, cena slobode (opstanka) će biti sve veća i veća.

Izvor: https://www.koreni.rs/narcis-idealni-vladar-okupirane-drzave/

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 glasovi
Glasanje za članke
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
слободан млинаревић
слободан млинаревић
29 dani pre

Kao da je autor promašio obrazovanje. Studirao i bavio se jednim, a kako stari kreće da se bavi i piše o nečem sasvim drugom. Nažalost, nije jedini! Ima sličnih u neograničenim količinama. Bio je period, kada se raja o mnogo čemu pitala i učestvovala na razne načine i na različitim nivoima odlučivala. Sada mnogi pljuju po tom vremenu i pišu slične tekstove, a zaboravljaju da su postojala i druga vremena. Pitam se, kako se autor bori protiv OKUPACIJE, koju u materijalu proglašava za tekuće stanje.