NAPOLEONOVO PROROČANSTVO SE OSTVARUJE: Svet će zadrhtati kada se KINA PROBUDI

NAPOLEONOVO PROROČANSTVO SE OSTVARUJE: Svet će zadrhtati kada se KINA PROBUDI

Događaji na međunarodnoj sceni pokazali su da pretpostavke Napoleona Bonaparte o budućnosti Kine postepeno postaju stvarnost.

Ovaj zaključak izneli su novinari turskog lista Yeni Çağ. Autori članka su detaljno govorili o neobičnom predviđanju francuskog cara a takođe su objasnili zašto je Kina u stanju da radikalno promeni odnos snaga u svetu.

Posmatrači Yeni Çağ podsetili su da su nedavni spoljnopolitički potezi Kine veoma važni za budućnost međunarodnih odnosa. Kineske vlasti zapravo sprovode efikasnu kampanju, povećavajući sopstveni autoritet u svetu.

Zbližavanje sa Rusijom, kao i diplomatske inicijative na Bliskom istoku, omogućavaju Pekingu da stekne najvažniju prednost, postajući glavni konkurent Sjedinjenim Državama za dominantnu ulogu na svetskoj sceni.

Novinari su podsetili da je ranije Napoleon Bonaparta napravio neobično proročanstvo o Kini, koje već počinje da se ostvaruje u naše vreme. On je sugerisao da Evropa ne treba da potcenjuje spoljnopolitičke sposobnosti Pekinga. Po rečima francuskog cara, „Kina još spava. A kad se probudi, svet će zadrhtati“.

Situacija koja je nastala na međunarodnoj sceni zapravo potvrđuje predviđanja koja su izrečena pre više od 200 godina.

„Kina je krenula putem ekonomskih reformi. Danas je Kina „radionica sveta“. Prošla je 200-godišnju industrijalizaciju Zapada za 30 godina. Ove mere će povećati geopolitički značaj Evroazije i ukazati na pojavu pomorske sile u regionu koja se takmiči sa Sjedinjenim Državama“, objašnjavaju autori članka.

(Webtribune.rs)

Preuyeto sa: https://www.intermagazin.rs/napoleonovo-prorocanstvo-se-ostvaruje-svet-ce-zadrhtati-kada-se-kina-probudi/

Podelite sa drugima:

Povezani članci