NAPOLEONOVO PROROČANSTVO SE OSTVARUJE: Svet će zadrhtati kada se KINA PROBUDI

NAPOLEONOVO PROROČANSTVO SE OSTVARUJE: Svet će zadrhtati kada se KINA PROBUDI

Догађаји на међународној сцени показали су да претпоставке Наполеона Бонапарте о будућности Кине постепено постају стварност.

Овај закључак изнели су новинари турског листа Yени Çаğ. Аутори чланка су детаљно говорили о необичном предвиђању француског цара а такође су објаснили зашто је Кина у стању да радикално промени однос снага у свету.

Посматрачи Yени Çаğ подсетили су да су недавни спољнополитички потези Кине веома важни за будућност међународних односа. Кинеске власти заправо спроводе ефикасну кампању, повећавајући сопствени ауторитет у свету.

Зближавање са Русијом, као и дипломатске иницијативе на Блиском истоку, омогућавају Пекингу да стекне најважнију предност, постајући главни конкурент Сједињеним Државама за доминантну улогу на светској сцени.

Новинари су подсетили да је раније Наполеон Бонапарта направио необично пророчанство о Кини, које већ почиње да се остварује у наше време. Он је сугерисао да Европа не треба да потцењује спољнополитичке способности Пекинга. По речима француског цара, „Кина још спава. А кад се пробуди, свет ће задрхтати“.

Ситуација која је настала на међународној сцени заправо потврђује предвиђања која су изречена пре више од 200 година.

„Кина је кренула путем економских реформи. Данас је Кина „радионица света“. Прошла је 200-годишњу индустријализацију Запада за 30 година. Ове мере ће повећати геополитички значај Евроазије и указати на појаву поморске силе у региону која се такмичи са Сједињеним Државама“, објашњавају аутори чланка.

(Wебтрибуне.рс)

Preuyeto sa: https://www.intermagazin.rs/napoleonovo-prorocanstvo-se-ostvaruje-svet-ce-zadrhtati-kada-se-kina-probudi/

Podelite sa drugima:

Povezani članci