NAPAD NA KOMUNIKACIONI I KOMANDNI CENTAR NATO-A U UKRAJINI

NAPAD NA KOMUNIKACIONI I KOMANDNI CENTAR NATO-A U UKRAJINI

Većina ubijenih su Britanci i Poljaci

AUTOR: Vladimir MALIŠEV

Kako je 12. marta izvestio grčki portal političkih i vojnih informacija „Pronevs“ (Pronews), pozivajući se na američke izvore, u toku operacije odmazde za provokaciju u regionu Brjanska, ruska hiperzvučna raketa „Kinžal“ je pogodila zajednički Ukrajinsko-NATO komandno-komunikacijski centar.

Prema „Pronevsu“, „desetine oficira NATO-a“ ubijeno je u „zastrašujućem udaru“ od projektila od 12 maha. Po svoj prilici, govorimo o uništenju „Generalštaba u senci“ NATO-a u Ukrajini. U tajnom podzemnom bunkeru, izgrađenom na dubini od 400 stopa (120 metara), nalazio se značajan broj NATO oficira (penzionisanih) i savetnika. Ukupno više od 300 ljudi. Do danas je, kako navodi portal, ispod ruševina podzemnog štaba izvučeno 40 ljudi, ali većina poginulih ispod ruševina još nije pronađena.

Ne zna se, nastavlja portal, koliko je tačno zapadnih građana, a koliko Ukrajinaca stradalo u udaru „Kinžala”. „Većina njih“, navodi „Pronevs“, „su Britanci i Poljaci, ali bilo je i Amerikanaca i predstavnika privatnih kompanija koje podržavaju komunikacije i prenos podataka. U narednim danima će se videti u kojoj meri će to uticati na vođenje ukrajinskih i zapadnih operacija i pokušaje zaustavljanja završne faze ruske ofanzive na Bahmut.

„Ovo je“, piše „Pronevs“, „prvi udar ovako velikih razmera protiv vojnog osoblja zemalja NATO-a i nije poznato kako će zapadne prestonice reagovati na ovo, mada bi u slučaju reakcije bilo isto kao priznanje aktivnog učešća vojnog osoblja u ratu protiv Rusije“.

Prema rečima zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnika Igora Konašenkova, uništene su baze jurišnih dronova, poremećeno je prebacivanje rezervi i železnički transport stranog naoružanja, takođe i proizvodni kapaciteti za remont vojne opreme, a uništena je i fabrika municije.

Prema rečima glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Zalužnog, o posledicama ruskog udara na ukrajinske ciljeve u noći 8. i 9. marta, ruska strana je ispalila 81 raketu, uključujući Kh-47 Kinžal, Ks. -22, Kh-101 / Kh-555, kao i 8 bespilotnih letelica Heran. Prema Zelenskom, „bila je to teška noć“; kako su primetili posmatrači, dok je predsednik Ukrajine izgledao kao pretučeni pas.

Ukrajinski zvaničnici ne govore ništa o uništenju bunkera NATO-a i pogibiji zapadnog vojnog osoblja. Međutim, u ukrajinskoj javnosti kruži informacija da je 9. marta delegacija Generalštaba Ukrajine posetila američku ambasadu u Kijevu, kako se pretpostavlja, da bi prenela spiskove poginulih Amerikanaca tokom udara.

Upotreba hipersoničnih projektila povećala je strah SAD i pokazala da Rusija ima nuklearno oružje koje je teško presresti“, navodi „Vašington post“. SAD još nisu uspele da razviju sopstvene rakete sličnih karakteristika, što zapadne zemlje čini još ranjivijim, zaključili su autori članka.

„Kinžal“ je najnoviji ruski sistem sa hipersoničnim aerobalističkim raketama koje nose specijalno opremljeni presretači MiG-31K. Raketa ima nisku radarsku vidljivost i visoku manevarsku sposobnost i dizajnirana je za uništavanje kopnenih i morskih ciljeva. Kompleksi „Kinžal“ su na eksperimentalnom borbenom dežurstvu u Oružanim snagama RF od decembra 2017. godine. Zvanično, prva borbena upotreba ovih projektila dogodila se 18. marta 2022. godine tokom Specijane vojne oeprcije – SVO.

Kako je rekao Jurij Ignat, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, „još ne možemo da se suprotstavimo ovim projektilima, oni lete balističkom putanjom. Nemamo sredstava protiv njih“.

Prošlogodišnja testiranja američke hipersonične rakete na Havajima završila su neuspehom zbog problema sa lansiranjem, preneo je „Blumberg“, pozivajući se na saopštenje američkog Ministarstva odbrane.

S ruskog preveo Zoran Milošević

IZVOR: https://www.fondsk.ru/news/2023/03/12/udar-po-centru-svjazi-i-upravlenija-nato-na-ukraine-58730.html

Preuzeto sa: https://naukaikultura.com/napad-na-komunikacioni-i-komandni-centar-nato-a-u-ukrajini/

Podelite sa drugima:

Povezani članci

2 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x