NAJSMRTONOSNIJA MESTA

NAJSMRTONOSNIJA MESTA

Илустрација

Тамо је природа човеков највећи непријатељ.

Свет је пун опасности које вребају из природе, од вулкана до поплава и олуја, али од свих опасних зона Земље које су најсмртоносније? На којим местима на планети је људски живот најугроженији? Вода, ваздух, ватра и земља су елементи без којих не бисмо могли да замислимо живот. Међутим, могу да буду немилосрдни и да угрозе људски живот. Представљамо вам најопаснија места широм света:

Вода

Узани мореуз Салтстраумен у Норвешкој је стекао репутацију страховитог због најјаче струје на Земљи и представља један од најмоћнијих светских вртлога. На Малдивима, група ниских острва и атола у Индијском океану, названа је пролазним острвима због тога што су подложна порасту нивоа мора. Ризик се повећава сваке године као и наша клима која наставља да се мења. Најопасније је, свакако, када ниво воде изненада почне да расте за време цунамија и олујних налета.

Чак 71 проценат цунамија се догоди у Тихом океану. Најопаснији цунами у новијој историји десио се 2004. године након земљотреса који је погодио обалу Суматре у Индонезији. Индијски океан на коме је цунами однео око 280.000 живота у 15 различитих земаља. Иако је податак о броју погинулих изузетно висок, изненадиће вас чињеница да је чак више људи изгубило животе у поплавама река, пише ББЦ. Поплава на Кинеској реци Јангцекјанг 1931. године, убила је милионе људи иако званични подаци умањују губитке.

Ваздух

Језера Ниоус у Камеруну и језеро Киву на граници Демократске Републике Конго и Руанде називају се и језерима убицама. Она се налазе на подручјима вулканских активности у којима угљен-диоксид избија са дна језера, а таком ерупције вулкана експлодира с дна језера и формира облак. Након две ерупције 1980. године, усмрћено је више од 1.700 људи и 3.500 животиња (углавном стоке) у Камеруну.

Нису само гасови оно што може убити. Рт Денисон на Антарктику је најветровитије место на Земљи, а сезонске олује изазивају разарања у насељеним подручјима широм света. Најјаче олује налазе се око топлих океана северно и јужно од екватора. Овде су ветрови појачани са променом притиска и то доводи до ротирајућег Кориолисовог ефекта услед којег настају урагани, циклони и тајфуни. Када се ради о таквим олујама, Хаити се сматра најугроженијим острвом на Карибима. Светски извештаји о ризицима од природних катастрофа Универзитета Уједињених нација, направили су списак земаља које су најугроженије од природних катастрофа, с обзиром на своју изложеност и (не)отпорност. Вануату, острвска држава у јужном Тихом океану, налази се на врху листе.

(Илустрација мореуз Салтстраумен/Схуттерстоцк)

(Nacionalna geografija)

Izvor: https://galaksijanova.rs/najsmrtonosnija-mesta/

Podelite sa drugima:

Povezani članci