Milovan Šavija:Veštačka inteligencija počela da objavljuje knjige

Milovan Šavija:Veštačka inteligencija počela da objavljuje knjige

Požari .Da li i na osnovu čega verovati da nisu slučajni?

Činjenica da je nedavno ,u junu,  u istočnoj  Kanadi  istovremeno izbilo 300 požara i da im je zajedničko da izbijajuu iznenada,te da da ih je nemoguće ugasiti pre nego što „odrade” svoj posao, navodi na pomisao da su kao onaj na Havajima klasičan primer opisanog scenarija vojnih operacija klimatskog rata.

A činjenica da je dan pre nego što se požar  na Havajima sam od sebe ugasio, nakon što je izgorelo sve što je trebalo da izgori, na čuvenom Amazonu se  pojavila  knjiga koja opisuje  događaje koji su se dogodili prethodnih dana.Čudan je  i sam autor  o kome se veoma malo zna,pa se  pretpostalja  da je knjigu pisala veštačka intelegencija.

I vrapci sa grana još odavno znaju da su požari, koji besne i haraju planetom već nekoliko godina, naročito onom njenom  takozvanom zapadnom hemisferom, deo onog takozvanog klimatskog rata. Zajedničko im je da svi izbijaju iznenada, i to često istovremeno na više mesta, kao što se juna meseca desilo u istočnoj Kanadi, kada je istovremeno zapaljeno 300 požara, i da ih je nemoguće ugasiti pre nego što „odrade” svoj posao, to jest, pre nego što izgori sve što je planirano. Onim promućurnijim posmatračima sve je uglavnom jasno, jedino se mišljenja sukobljavaju oko načina na koji se sve to izvodi, tako da teoretičari zavera imaju pune ruke posla da odgonetnu i tu tajnu. Međutim, pošto je očigledno da svi ti požari predstavljaju deo smišljenih ratnih operacija, možda nije  ni važno da li se požari izazivaju uz pomoć onog tajanstvenog “direct energy weapon” (direktnog energetskog oružja), talasnih snopova ultra niske frekvencije usmerenih ka planiranom cilju preko plazma sočiva lociranih u jonosferi, specijalnom tehnologijom takozvanog spontanog palenja objekata piezoelektričnom indukcijom ili pak požare aktiviraju ručno satelitskom koordinacijom pripadnici novoformiranog roda klimatske vojske zvanog piromanija.

Najnoviji spektakularni požar, koji je za nekolio dana opustošio havajsko ostrvo Maui, pretvorivši u prah i pepeo istorijski gradić Lahainu, nekadašnju prestonicu kraljevine Havaji, predstavlja klasičan primer opisanog scenarija vojnih operacija klimatskog rata. Vatra je došla iznenada, takoreći niotkuda, spalivši samo ono što je planirano da se spali, tako da vatrogasci nisu morali ni da dolaze, a voda iz vodovodne mreže je unapred bila blokirana, u slučaju da bi nekom neodgovornom građaninu palo na pamet da gasi režirani požar. Jedina razlika u odnosu na prethodne požare je da se nakon tog havajskog piromaskog spektakla kao nestali vode preko 1400 ljudskih stvorova.

U stvari bila je još jedna razlika koja taj požar i sve ono što se u vezi sa njim događalo čini drugačijim od svih onih koji su se tokom klimatskog rata desili prethodnih godina. Taj požar je izbio 8. avgusta i prema zvaničnim izveštajima trajao do 11. avgusta. 10. avgusta, dan pre nego što se požar sam od sebe ugasio, nakon što je izgorelo sve što je trebalo da izgori, na čuvenom Amazonu pojavila se knjiga pod naslovom: „Fire and Fury: The Story of the 2023 Maui Fire and its Implications for Climate Change” (Vatra i pomama: Priča o požaru na Mauiju 2023. i njegovim implikacijama na klimatske promene, autora doktora Majlsa Stounsa (Dr. Miles Stones).

Kao što se vidi, u kratkom opisu se navodi da knjiga opisuje događaje koji su se dogodili od 8-11 avgusta 2023. kada je veliki požar opustošio ostrvo Maui, izazvavši jednu od najstrašnijih prirodnih katastrofa u istoriji Havaja, alarmirajući hitnu potrebu da se što pre najozbiljnije pozabavi globalnom klimatskom krizom. Kao datum objavljivanja pominje se 10. avgust 2023. Dakle, očigledno je da se ne radi o predviđanju nekih mogućih budućih događaja, već o nečemu što se dogodilo u trenutku izlaska knjige, i što tek treba da se dogodi. Kako je autoru pošlo za rukom da detaljno opiše i složi u knjigu, i to sa svim potrebnim ilustracijama, sve ono što se dogodilo od 8-og do 10-og avgusta, kao i ono što tek treba da se desi 11-og i kasnije, sa svim potrebnim reperkusijama, predstavlja na prvi pogled priličnu misteriju.

Stoga su se oni nezavisni ili alternativni istrživači odmah, poput lešinara, bacili na posao da utvrde o čemu se zapravo radi. Kupili su „online” verziju knjige, da ne bi čekali isporuku, pošto se moglo desiti da je već rasprodata, jer je Amazon za nju unapred tvrdio da predstavlja #1 knjigu iz kategorije Prirodnih katastrofa i sredinske ekologije, sa potencijalom da veoma brzo postane „bestseler.”  Veoma brzo su utvrdili da knjiga ne sadrži informacije o toj  nesreći koje već nisu bile poznate tokom požara i neposredno posle. Dakle, ništa nije bilo izmišljeno.

Zatim su proverili ko je autor. O doktoru Majlsu Stounsu pronašli su nekoliko pominjanja na Guglu, ali sve u vezi te knjige. Nisu se mogli o njemu naći nikakvi drugi podaci, poput biografije ili bilo čega drugog. Nije bilo nikave druge informacije o njemu, osim da je autor pomenute knjige. Tako da su zaključili da taj tip verovatno ne postoji i da je izmišljen. A shodno tome da bi se iza njega mogla kriti veštačka inteligencija (VI). Specijalnim algoritmom, koji već postoji, pokušali su da testiraju delove teksta iz knjige da bi proverili da li je to delo VI. Međutim, nisu uspeli, jer su prethodno od strane Amazona bile ugrađene restrikcije, koje su sprečavale proveru.

Zatim su uspeli da pronađu podatak da je doktor Stouns napisao još barem tuce knjiga, od kojih su pronašli jednu, i to onu o Sinu velikog tate Džoa Bajdena, Hanteru Bajdenu, pod naslovom: „The Life story of Hunter Biden: The President’s Son – A Life of Tragedy, Drama, Addiction And Scandal”. Koristeći pomenuti algoritam za proveru zvani ZeroGPT, ubacili su deo teksta te knjige i uspeli da dobiju rezultat, koji je glasio da je je tekst generisan uz pomoć VI.

Nakon toga nije bilo sumnje da iza doktora Majlsa Stounsa stoji VI, koja je počela da se, između ostalog, bavi i spisateljstvom, da čak izdaje knjige sa potencijalom da uskoro postanu bestseleri. A da, kada se prebaci na žanr književnosti, možda jednog dana osvoji i Nobelovu nagradu. A pošto napreduje i usavršava se velikom brzinom, ne bi bilo čudo da se uskoro pojavi knjiga doktora Majlsa Stounsa o nekom događaju koji još nije počeo da se događa, tako da bi VI mogla u potpunosti da ostvari onaj ideal Johana Volfganga Getea, koji jednom davno reče:

“Zadatak književnosti je ne da čini istinu fikcijom, već fikciju istinom.”

Naravoučenije

Ukoliko nekada naiđete na knjigu nekog autora za koga niste nikada čuli, a za koga se navodi da je napisao desetine knjiga, za koje također niste čuli, i da su sve „bestseleri”, dobro razmislite pre nego tu knjigu kupite i kasnije pročitate, pošto bi se moglo desiti da i vi uskoro postanete VI. Jer kako naš narod reče: s kim si, takav si. Ili po bosanski: s kim si, naki si.

                                                             

Podelite sa drugima:

Povezani članci