Milovan Šavija:Veštačka inteligencija počela da objavljuje knjige

Milovan Šavija:Veštačka inteligencija počela da objavljuje knjige

Пожари .Да ли и на основу чега веровати да нису случајни?

Чињеница да је недавно ,у јуну,  у источној  Канади  истовремено избило 300 пожара и да им је заједничко да избијајуу изненада,те да да их је немогуће угасити пре него што „одраде” свој посао, наводи на помисао да су као онај на Хавајима класичан пример описаног сценарија војних операција климатског рата.

А чињеница да је дан пре него што се пожар  на Хавајима сам од себе угасио, након што је изгорело све што је требало да изгори, на чувеном Амазону се  појавила  књига која описује  догађаје који су се догодили претходних дана.Чудан је  и сам аутор  о коме се веома мало зна,па се  претпостаља  да је књигу писала вештачка интелегенција.

И врапци са грана још одавно знају да су пожари, који бесне и харају планетом већ неколико година, нарочито оном њеном  такозваном западном хемисфером, део оног такозваног климатског рата. Заједничко им је да сви избијају изненада, и то често истовремено на више места, као што се јуна месеца десило у источној Канади, када је истовремено запаљено 300 пожара, и да их је немогуће угасити пре него што „одраде” свој посао, то јест, пре него што изгори све што је планирано. Оним промућурнијим посматрачима све је углавном јасно, једино се мишљења сукобљавају око начина на који се све то изводи, тако да теоретичари завера имају пуне руке посла да одгонетну и ту тајну. Међутим, пошто је очигледно да сви ти пожари представљају део смишљених ратних операција, можда није  ни важно да ли се пожари изазивају уз помоћ оног тајанственог “direct energy weapon” (директног енергетског оружја), таласних снопова ултра ниске фреквенције усмерених ка планираном циљу преко плазма сочива лоцираних у јоносфери, специјалном технологијом такозваног спонтаног палења објеката пиезоелектричном индукцијом или пак пожаре активирају ручно сателитском координацијом припадници новоформираног рода климатске војске званог пироманија.

Најновији спектакуларни пожар, који је за неколио дана опустошио хавајско острво Мауи, претворивши у прах и пепео историјски градић Лахаину, некадашњу престоницу краљевине Хаваји, представља класичан пример описаног сценарија војних операција климатског рата. Ватра је дошла изненада, такорећи ниоткуда, спаливши само оно што је планирано да се спали, тако да ватрогасци нису морали ни да долазе, а вода из водоводне мреже је унапред била блокирана, у случају да би неком неодговорном грађанину пало на памет да гаси режирани пожар. Једина разлика у односу на претходне пожаре је да се након тог хавајског пиромаског спектакла као нестали воде преко 1400 људских створова.

У ствари била је још једна разлика која тај пожар и све оно што се у вези са њим догађало чини другачијим од свих оних који су се током климатског рата десили претходних година. Тај пожар је избио 8. августа и према званичним извештајима трајао до 11. августа. 10. августа, дан пре него што се пожар сам од себе угасио, након што је изгорело све што је требало да изгори, на чувеном Амазону појавила се књига под насловом: „Fire and Fury: The Story of the 2023 Maui Fire and its Implications for Climate Change” (Ватра и помама: Прича о пожару на Мауију 2023. и његовим импликацијама на климатске промене, аутора доктора Мајлса Стоунса (Dr. Miles Stones).

Као што се види, у кратком опису се наводи да књига описује догађаје који су се догодили од 8-11 августа 2023. када је велики пожар опустошио острво Мауи, изазвавши једну од најстрашнијих природних катастрофа у историји Хаваја, алармирајући хитну потребу да се што пре најозбиљније позабави глобалном климатском кризом. Као датум објављивања помиње се 10. август 2023. Дакле, очигледно је да се не ради о предвиђању неких могућих будућих догађаја, већ о нечему што се догодило у тренутку изласка књиге, и што тек треба да се догоди. Како је аутору пошло за руком да детаљно опише и сложи у књигу, и то са свим потребним илустрацијама, све оно што се догодило од 8-ог до 10-ог августа, као и оно што тек треба да се деси 11-ог и касније, са свим потребним реперкусијама, представља на први поглед приличну мистерију.

Стога су се они независни или алтернативни истрживачи одмах, попут лешинара, бацили на посао да утврде о чему се заправо ради. Купили су „online” верзију књиге, да не би чекали испоруку, пошто се могло десити да је већ распродата, јер је Амазон за њу унапред тврдио да представља #1 књигу из категорије Природних катастрофа и срединске екологије, са потенцијалом да веома брзо постане „бестселер.”  Веома брзо су утврдили да књига не садржи информације о тој  несрећи које већ нису биле познате током пожара и непосредно после. Дакле, ништа није било измишљено.

Затим су проверили ко је аутор. О доктору Мајлсу Стоунсу пронашли су неколико помињања на Гуглу, али све у вези те књиге. Нису се могли о њему наћи никакви други подаци, попут биографије или било чега другог. Није било никаве друге информације о њему, осим да је аутор поменуте књиге. Тако да су закључили да тај тип вероватно не постоји и да је измишљен. А сходно томе да би се иза њега могла крити вештачка интелигенција (ВИ). Специјалним алгоритмом, који већ постоји, покушали су да тестирају делове текста из књиге да би проверили да ли је то дело ВИ. Међутим, нису успели, јер су претходно од стране Амазона биле уграђене рестрикције, које су спречавале проверу.

Затим су успели да пронађу податак да је доктор Стоунс написао још барем туце књига, од којих су пронашли једну, и то ону о Сину великог тате Џоа Бајдена, Хантеру Бајдену, под насловом: „The Life story of Hunter Biden: The President’s Son – A Life of Tragedy, Drama, Addiction And Scandal”. Користећи поменути алгоритам за проверу звани ZeroGPT, убацили су део текста те књиге и успели да добију резултат, који је гласио да је је текст генерисан уз помоћ ВИ.

Након тога није било сумње да иза доктора Мајлса Стоунса стоји ВИ, која је почела да се, између осталог, бави и списатељством, да чак издаје књиге са потенцијалом да ускоро постану бестселери. А да, када се пребаци на жанр књижевности, можда једног дана освоји и Нобелову награду. А пошто напредује и усавршава се великом брзином, не би било чудо да се ускоро појави књига доктора Мајлса Стоунса о неком догађају који још није почео да се догађа, тако да би ВИ могла у потпуности да оствари онај идеал Јохана Волфганга Гетеа, који једном давно рече:

“Задатак књижевности је не да чини истину фикцијом, већ фикцију истином.”

Наравоученије

Уколико некада наиђете на књигу неког аутора за кога нисте никада чули, а за кога се наводи да је написао десетине књига, за које такођер нисте чули, и да су све „бестселери”, добро размислите пре него ту књигу купите и касније прочитате, пошто би се могло десити да и ви ускоро постанете ВИ. Јер како наш народ рече: с ким си, такав си. Или по босански: с ким си, наки си.

                                                             

Podelite sa drugima:

Povezani članci