Milivojević: ,,Zapadnobalkanska četvorka” po teritoriji odgovara ,,Velikoj Albaniji”

Milivojević: ,,Zapadnobalkanska četvorka” po teritoriji odgovara ,,Velikoj Albaniji”

Удруживање Албаније, Северне Македоније, Црне Горе и тзв. Косова у ,,Западнобалканску четворку“ промовише косовску државност, доводи у питање “Отворени Балкан” и на крају, обухвата простор на коме је доминантан албански фактор и који одговара ономе што би могло да значи ,,Велика Албанија” са изузетком Грчке, оценио је дипломата Зоран Миливојевић за Спутњик. 

Иницијативом обелодањеном у Скопљу, према речима Миливојевића, добија се и доминација НАТО и ЕУ на овим просторима, при чему се имају у виду стратешки интереси везани за сукоб у Украјини и за интерес Запада да заокружи овај регион.

Он каже да је евидентно да се ради о неком новом регионалном организовању инспирисаном Вишеградском четворком и Бриселом, у функцији јачања евроинтеграције и приближавању Европској унији.

,,Ту имамо три ствари које заслужују посебну пажњу. Прва је да у овоме нема Србије и Босне и Херцеговине, где је српски елеменат посебно изражен. Друго је покушај да се афирмише косовска државност и да се Косово као држава кроз укључење у ову регионалну иницијативу додатно афирмише и да уђе у контекст евроинтеграција, користећи тај канал. Треће би било да се оваквим организовањем и интегрисањем појача НАТО и ЕУ” сматра Миливојевић.

Наводи да ту постоји још једна ствар коју наша земља треба да има у виду.

,,Оно што је за Србију овде још интересантно је да ово организовање представља додатни покушај да се косовска државност афирмише преко ове три државе које су признале Косово, али су и чланице НАТО. Наравно, овде се отвара и питање да ли ће ова организација бити нека конкуренција Отвореном Балкану и у ком смислу. Сасвим је сигурно да питање Отвореног Балкана и његово проширење сада добија другу димензију”, напомиње Миливојевић.

Миливојевић свему овоме додаје и да је јасно да се овим организовањем јача албански фактор у региону.

,,У ове три државе и на Косову и Метохији је заступљен албански фактор. Интересантно је да је ово удружење прокламовано баш у Скопљу, где албански фактор има одређену тежину, да су ту уграђени Албанија и тзв. Косово као доминантно албанске средине, али евидентно је и да је албански фактор присутан и у Црној Гори и ту се заокружује евидентно албански простор, дакле простор који одговара ономе што би у будућности могло да значи ,,Велика Албанија”, наравно, са изузетком Грчке”, закључује Миливојевић.

Извор: https://jedinstvo.rs/milivojevic-zapadnobalkanska-cetvorka-po-teritoriji-odgovara-velikoj-albaniji/

Podelite sa drugima:

Povezani članci