Madona posle 20 godina objavila necenzurisanu verziju ozloglašenog spota za “American Life”

Madona posle 20 godina objavila necenzurisanu verziju ozloglašenog spota za “American Life”

Мадона/сцреенсхот YоуТубе

Поп суперзвезда Мадона је коначно званично објавила један од својих можда најозлоглашенијих музичких спотова – контроверзни оригинални спот за сингл “Америцан Лифе” из 2003. године.

Био је то једини изузетак у Мадониној каријери када је одустала од контроверзи и пристала да спот не буде пуштен само неколико дана пре него што је требало да буде званично објављен.

Шта је кренуло наопако? Мадона одустала од свог биографског филма…

Уместо тога, на брзину је измонтиран нови спот у коме Мадона пева испред екрана на коме се смењују заставе разних земаља. Била је то сигурно најгора ствар за Мадону – да јој спот буде досадан.

Иако је сама песма представљала коментар на њено лично искуство славе и успеха, оригинални видео је уместо тога био оштар коментар на покренуту инвазију на Ирак.

Снимљен недељама пре почетка рата, видео спот који је режирао Јонас Окерлунд, приказује Мадону и њене плесаче у војним униформама како се спремају иза позорнице и ходају по модној пист, а у једном тренутку међу њима ходају и стварне жртве рата.

Мадона 40 година каријере слави – великом турнејом… Наш регион заобишла у широком луку

Публика на модној ревији у којој седи углађени џет-сет, гламурозног изгледа, незаинтересовано посмарта како насиље на писти постаје све драстичније. Убрзо се те слике преплићу са снимцима стварних жртава рата, све док на врхунцу песме Мадона не излети на позорницу на аутомобилу и баци гранату у гомилу која разнесе све пред собом.

Да је тада објављен, видео би сигурно био забрањен или барем жестоко цензурисан од стране ТВ мрежа – због бројних драстичних сцена насиља, раскомаданих жртава које леже на писти. Али због гневних коментара који су се већ појавили у јавности, иако спот није виђен, Мадона је 1. априла 2003. објавила да је одлучила да овај спот никада неће угледати светлост дана.

Претерала… Мадона позирала гола као мртва Мерилин Монро

– Одлучила сам да не објавим свој нови спот. Снимљен је пре почетка рата и мислим да није примерено да се емитује у овом тренутку. Због нестабилног стања у свету и због саосећања и поштовања према оружаним снагама, које подржавам и за које се молим, не желим да ризикујем да увредим било кога ко би могао погрешно протумачити значење овог видеа – рекла је тада.

Касније је дала више података о томе шта је све утицало на ову одлуку, објашњавајући да је, иако је раније са задовољством провоцирала јавност својим спотовима, попут оних за хитове као што су “Јустифy Мy Лове” и “Лике А Праyер”, као мајка није желела да угрози своју породицу због претњи које су долазиле са свих страна због објављивања таквог видеа.

МАДОНА СЕ ОБРУКАЛА ЗА СВЕ (ВЕЛИКЕ) ПАРЕ… Технологија неће поправити трауму коју је представљао тај наступ уживо…

Сада, две деценије касније, Мадона је коначно објавила оригинални музички спот на свом званичном YоуТубе каналу како би обележила 20. годишњицу од изласка албума. Спот је и раније процурео на мреже нелегалним каналима и могао је да се види, али је Мадона одлучила да објави ремастеризовану 4к верзију, уз који наравно иде упозорење да видео садржи сцена насиља и псовки.

Извор: https://headliner.rs/2023/04/29/madona-posle-20-godina-objavila-necenzurisanu-verziju-ozloglasenog-spota-za-american-life/

Podelite sa drugima:

Povezani članci