KUSTURICA: ZAVRŠILI SMO SA ZAPADOM – SAD IDEMO U RUSIJU!

KUSTURICA: ZAVRŠILI SMO SA ZAPADOM – SAD IDEMO U RUSIJU!

НЕЋЕ ВИШЕ ДРЖАТИ КОНЦЕРТЕ НА ЗАПАДУ, ОД 12. МАРТА КРЕЋЕ НА ТРОНЕДЕЉНУ ТУРНЕЈУ ПО РУСИЈИ

Piše:Катарина Лане:

Емир КУСТУРИЦА: Мене лично нико није директно осудио због подршке Русији, али се неки људи не јављају. У мом животном добу, то је врло природно. То је – и без тога – појава која не може да се заобиђе. Људи потроше пријатељство, као што потроше љубав. Све се, некако, троши, што би рекао Буда. Немам никакав директан бојкот. Имао сам у Француској од 15 концерата само 8, а остали су отказани. У Олимпији сам направио практично фeрвел концерт и рекао да, што се Запада тиче, No smoking orchestra више не постоји“

„Турбулентна кризна времена могу да дају подстицај новом правцу у развоју уметности, која је данас заробљеник глобализације. Уметност ће да процвета после рата 100 одсто. Човек више не може да издржи брзину којом се промене дешавају. Ја се све надам да ће иза овог рата доћи нека нова идеологија и нови поглед на свет.  Верујем да ће и религија да опстане, посебно православна“

ВЕЛИКИ српски редитељ Емир Кустурица у интервјуу за «Балканист» говорио је о томе како види развој уметности у кризним временима и подсетио да планира да оконча концертну активност и да ће ускоро отићи у Русију на опроштајну турнеју, о којој је говорио још пре годину дана.

Концерти No smoking orchestra ће се одржати у највећим градовима Русије, а карте за њих су већ скоро распродате.

Уметник је рекао да њега лично нико директно није осудио због подршке Русији, али је подвукао да више неће ићи на Запад на турнеје.

«Неки људи се не јављају. Али, у мом животном добу, то је врло природно. То је – и без тога – појава која не може да се заобиђе. Људи потроше пријатељство, као што потроше љубав. Све се, некако, троши, што би рекао Буда. Али, ја немам никакав директан бојкот. Имао сам у Француској од 15 концерата само 8, а остали су отказани. Зато сам у Олимпији направио практично фeрвел концерт у коме сам рекао да, што се Запада тиче, No smoking orchestra више не постоји. Али, ми зато имамо завршну турнеју у Русији која почиње 12. марта а трајаће до 2. априла.» – изјавио је редитељ.

Он је истакао да турбулентна кризна времена могу да дају подстицај новом правцу у развоју уметности, која је данас заробљеник глобализације.

«Уметност ће да процвета после рата 100 одсто. Уметност, уверен сам, има да преживи. Она је као и религија – духовна снага, која човека фокусира на његово основно својство: и дух и тело. Уметност не раздваја те две категорије, као што то ни у основи Хришћанства немате. Али, уметност је ушла у кризу дивљег капитализма, који је у свом прогресу наметнуо промене које су апсолутно неодрживе.

Човек више не може да издржи брзину којом се те промене дешавају. Промењен је језик у филму. Зашто је наш фестивал добар? Добар је јер приказује филмове аутора чија је перцепција човека и времена још увек хумана. За разлику од језика реклама, које су, у суштини, промениле уметност филма.

Ја се све надам да ће иза тог рата доћи нека нова идеологија и нови поглед на свет. А да ће тај поглед на свет бити реинкарнација уметности – нова појава уметности. Јер, верујем да ће и религија да опстане, посебно православна.» – каже Емир Кустурица.

Истовремено је напоменуо да нови талас руске емиграције у Србију не сматра „наследницима” беле емиграције која је после Првог светског рата и Октобарске револуције стигла у земљу и удахнула нови живот српској уметности, науци, архитектури.

«Нисам сигуран да је то иста врста Руса. Мислим да су ови нови Руси дошли или из користољубља – да направе неке ИТ компаније и да нешто продају, препродају. Нисам сигуран да ће они моћи у Србији да направе оно што су бели Руси направили. То ја не знам баш најбоље, али знам да су главни потез на Булевару – од Поште до Скупштине – направили они. Ове бих третирао као економске избеглице, а не као неке који би својом памећу могли да се уграде у вредносни систем Србије и да га унапреде.» – рекао је Емир Кустурица у интервјуу «Балканисту».

Фото: Дмитриј Лане

[БАЛКАНИСТ]

Preuzeto sa: https://naukaikultura.com/kusturica-zavrsili-smo-sa-zapadom-sad-idemo-u-rusiju/

Podelite sa drugima:

Povezani članci