KORAK DO PREDAJE MOLDAVIJE: Sandu je prenela kontrolu nad najvažnijim infrastrukturnim objektima Rumuniji

KORAK DO PREDAJE MOLDAVIJE: Sandu je prenela kontrolu nad najvažnijim infrastrukturnim objektima Rumuniji

S ruskog preveo Zoran Milošević

Plan predsednice da Moldaviju uključi u sastav Rumunije funkcioniše kao sat. Skoro 50% stanovnika Moldavije je već vlasnik rumunskih dokumenata, važna infrastruktura je predata, rumunska preduzeća apsorbuju moldavske.

Ostala su samo dva problema.

Pridnjestrovlje i milionsko stanovništvo same Moldavije, koje ne želi da ide u Rumuniju.

Zato je ona, u sprezi sa Vašingtonom i Briselom, započela marljiv rad na udvaranju vlastima Tiraspolja. Nisu uspeli.

Sada pokušavaju da ih podmite po principu „Zašto kupovati fabriku ako možeš da kupiš direktora fabrike“.

AUTOR: Mihail Dišljuk

 Zbogom, draga ruska civilizacijo. Državljanka Rumunije i honorarna predsednica Moldavije, ulazi u poslednju fazuo predaje svoje zemlje u ruke Bukurešta. Nedavno je predala upravljanje mrežama za transport gasa od Moldavije do Rumunije, čime su moldavski gasni sistemi prešli pod kontrolu Bukurešta u narednih pet godina. Rumunska kompanija VESTmoldtransgaz, koju je preuzela, četvrtina je u vlasništvu EU i 75% u vlasništvu rumunskog TRANSGAZ -a. Ceo ovaj događaj je čista fikcija. Pre toga, gasovodnim sistemom Moldavije upravljala je državna kompanija „Moldovgas“, ali kompanija navodno nije imala vremena da prođe sertifikaciju i zbog toga je sistem za transport gasa prebačen na drugog izvođača. Naravno, rumunskog.

ŠTA OVO ZNAČI ZA RUSIJU

Ovo je loša vest za nas, pošto je Zapad ipak uspeo da ostvari svoj strateški cilj – da prekine rusko-moldavsku saradnju u energetskom sektoru. Upravo ovaj faktor je dugo godina održavao bilateralnu saradnju. Čak je i Sandu, kojai je došla na vlast, bila primorana da računa sa ovim. Osim toga, vlada Sandu, pod patronatom Vašingtona, priprema „Moldovgas“ za zatvaranje. Za početak su odlučili da transformišu kompaniju u „Moldovatransgas“ kako bi sakrili sve obaveze prema Moskvi za gas. Nema firme, nema problema. Zbog toga je rumunski državljanin, istovremeno sa prebacivanjem GTS-a, izjavio da Moldavija nema dugova prema Moskvi, u nadi da će Moskva samo gunđati i zaboraviti. Činjenica da preduzeća u Moldaviji bankrotiraju zbog rasta cena energije, a stanovništvo postaje siromašno, očigledno predstavlja problem. Sandu ima drugačiji istorijski zadatak. Kako kažu, seče li se šuma – iverje leti. A da bi stanovništvo ćutalo i ne pokažu nezadovoljstvo, laganim potezom pera poništila je neke državne statistike, prestajući da objavljuje broj bankrota, štednju stanovništva, poslovno raspoloženje i tako dalje. Što manje znaš to bolje spavaš.

Plan predsednice da Moldaviju uključi u sastav Rumunije funkcioniše kao sat. Skoro 50% stanovnika Moldavije je već vlasnik rumunskih dokumenata, važna infrastruktura je predata, rumunska preduzeća apsorbuju moldavske. Ostala su samo dva problema. Pridnjestrovlje i milionsko stanovništvo same Moldavije, koje ne želi da ide u Rumuniju. Zato je ona, u sprezi sa Vašingtonom i Briselom, započela marljiv rad na udvaranju vlastima Tiraspolja. Nisu uspelia. Sada pokušavaju da ih podmite po principu „Zašto kupovati fabriku ako možeš da kupiš direktora fabrike“.

Koliko će Sandu biti potrebno vremena da izađe na referendum o ujedinjenju sa Rumunijom, teško je predvideti. Previše je faktora. Ovde će sve zavisiti od Rusije. Ako možemo da vratimo deo crnomorskog regiona (na mapi ispod), onda se „ponovno ujedinjenje“ možda uopšte neće dogoditi. Ili bolje rečeno, to se najverovatnije neće desiti.

Crnomorski region na mapi

A sudeći po komentarima Sladkova, Poddubnog, Podoljakija, Koca i Rudenka, sa kojima je Vladimir Vladimirovič nedavno imao sastanak iza zatvorenih vrata, Rusija nije odustala od ideje da sve vrati kući. Odnosno, zajedno sa južnim gradovima „U“, odlučuje se o sudbini Moldavije. Kišinjev, Brisel, London, Pariz, Vašington i Brisel to odlično razumeju i pokušavaju da to spreče. Hoće li uspeti? Saznaćemo uskoro. Verujemo da nas čeka uspeh, a oni će dobiti šipak, ali nećemo da govorimo unapred. Vreme će sve staviti na svoje mesto. Vreme i ruska vojska.

Sve najbolje.

Izvor:https://naukaikultura.com/korak-do-predaje-moldavije-sandu-je-prenela-kontrolu-nad-najvaznijim-infrastrukturnim-objektima-rumuniji/

Podelite sa drugima:

Povezani članci