Književnici traže da vještačka inteligencija ne koristi njihove radove bez prethodnog odobrenja

Književnici traže da vještačka inteligencija ne koristi njihove radove bez prethodnog odobrenja

Маргарет Атвуд/ Фото: Гоогле

Око десет хиљада књижевника послало је отворено писмо у коме се тражи да компаније које користе вјештачку интелигенцију не користе њихове радове без њиховог претходног одобрења.

У питању је петиција коју су, између осталих, потписали Маргарет Атвуд, Филип Пулман, Ден Браун, Џонатан Френзен и многи други и која се тиче дозволе и дијела зараде, пише Гуардиан.

Чланови Удружења аутора (Аутхорс Гуилд), највећег америчког удружења писаца, ово писмо послали су компанијама ОпенАи, Алпхабет, Мета, Стабилитy Аи и ИБМ.

Сви ови аутори желе да буду поштено плаћени када вјештачка интелигенција користи њихова дјела за стварање нечег новог, али и да они прије тога буду питани да ли одобравају такву употребу.

Маја Шанбаг Ланг, предсједница овог удружења, рекла је: „Оно што произведе вјештачка интелигенције увијек ће бити дериват. АИ избацује из себе оно што упије, а то је људски рад. Поштено је да аутори добију накнаду за то што ‘хране’ АИ и омогућавају напредак“.

Џонатан Френзен је истакао: „Удружење аутора прави важан корак ка заштити права свих Американаца чији подаци и ријечи и слике се искориштавају, за велики профит, а без њиховог одобрења. Другим ријечима, то су мање-више сви Американци који имају више од шест година“.

Чланови удружења истакли су и како напредак вјештачке интелигенције њима још више отежава да зараде довољно новца од вјештине коју су многи од њих усавршавали деценијама уназад.

Ово није прва оваква петиција, односно отворено писмо, јер и друга удружења покушавају да заштите своје чланове у јеку напретка вјештачке интелигенције.

Извор: https://impulsportal.net/index.php/kultura/knjizevnost/37837-knjizevnici-traze-da-vjestacka-inteligencija-ne-koristi-njihove-radove-bez-prethodnog-odobrenja

Podelite sa drugima:

Povezani članci