KINA IZABRALA STRANU? Oglasio se šef NATO-a

KINA IZABRALA STRANU? Oglasio se šef NATO-a

Шеф НАТО-а рекао је данас у Варшави да та војна алијанса види „неке знаке“ да Кина можда планира да подржи Русију у њеном рату у Украјини. Он је снажно позвао Пекинг да одустане од кршења међународног права. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг такође је у интервјуу за Асошијетед прес рекао да ће алијанса, иако није страна у рату, подржавати Украјину „колико год буде потребно“.

Упитан да ли НАТО има било какве назнаке да би Кина могла бити спремна да даје оружје или другу подршку руском рату, Столтенберг је рекао: „Видели смо неке знаке да они то можда планирају и наравно да су савезници из НАТО-а, Сједињене Државе, упозоравале на то јер то не би требало да се деси. Кина не треба да подржава руски илегални рат“.

Столтенберг је рекао да би потенцијална кинеска помоћ Русији представљала „(директну) подршку очигледном кршењу међународног права, и наравно (као) чланица Савета безбедности Уједињених нација, Кина не би требало ни на који начин да подржава кршење повеље УН-а или међународних прописа“.

Руски председник Владимир Путин угостио је данас највишег спољнополитичког званичника Комунистичке партије Кине, Ванга Јиа, изазивајући забринутост на Западу да би Пекинг могао бити спреман да понуди Москви снажнију подршку у рату у Украјини који траје већ готово годину дана.

Кина је наглашено одбила да критикује инвазију на Украјину, понављајући тврдњу Москве да су САД и НАТО криви за провоцирање Кремља. Кина, Русија и Јужна Африка ове недеље одржавају поморске вежбе у Индијском океану. Столтенберг је за Асошијетед прес гворио у Варшави после састанка девет чланица НАТО-а са источног крила – „самита Букурештанске деветорке“ са америчким председником Џоом Бајденом о безбедности региона.

Он је нагласио да, иако НАТО „није страна“ у украјинском сукобу, његови задаци су да „осигура да Украјина превлада“ и да „спречи да овај рат ескалира изван Украјине и да постане пун рат Русије и НАТО-а“. Он је рекао да је главна порука са састанка у Варшави „да ћемо пружати подршку Украјини онолико дуго колико буде потребно“.

– Трагедија за Украјинце би било ако председник Путин победи у Украјини – рекао је Столтенберг, али то би било „опасно и за све нас“, јер би „послало поруку свим ауторитарним лидерима да када користе војну силу добијају оно што они желе“.

(Политика)

Преузето са: https://www.intermagazin.rs/kina-izabrala-stranu-oglasio-se-sef-nato-a/

Podelite sa drugima:

Povezani članci