KAŽI MI DA TI  KAŽEM  KAKO DA SE ZOVEM…!

KAŽI MI DA TI  KAŽEM  KAKO DA SE ZOVEM…!

KUDA IDE I GDE NAS VODI NOVI ZAKON O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI?! IZNESITE SVOJE MIŠLJENJE, ZAUZMITE SVOJ STAV ,KAŽITE KO STE I ŠTA STE JER TO JE SUŠTINA POSTOJANJA SVIH NAS.

Priredio:: M.ANTONIĆ

Kada bi u stara vremena neki đak učiteljicu nazvao učiteljem, ne bi se proveo baš najbolje, te bi, u ova vremena opšte senzitivnosti, dotična učiteljica verovatno nadrljala.“ https://sedmasila.rs/bura-zbog-rodno-osetljivog-jezika-zakon-bez-blagoslova/

Advokatska kancelarija “Radić”  je u avgustu 2022.godine  na ovom portalu  upozorila  da je , na zahtev Ministra prosvete od 22. oktobra 2021. godine, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), kao zakonski predlagač, izradio i 8. jula 2022. godine predao Ministarstvu „Predlog Standarda kvaliteta udžbenika“ što znači da  se ovim Predlogom ZUOV-a uvodi  obaveza da svi udžbenici i druga nastavna sredstva do 24. maja 2024. godine moraju da budu napisana „rodno osetljivim jezikom“. Na taj način, počev od školske 2024. godine, počela bi primena „rodno osetljivog jezika“ u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovnom sistemu. Više neće moći da se koristi školska i druga literatura, ukoliko nije napisana „rodno osetljivim jezikom“. Nacionalna, gradske, školske i sve druge biblioteke moraće da izvrše izdvajanje knjiga koje nisu napisane „rodno osetljivim jezikom“. Kinoteka, bioskopi, radio i TV stanice, kao i svi drugi emiteri, moraće da pregledaju sve filmove i priloge kako bi izdvojili delove koji su suprotni „rodno osetljivom jeziku“,navodi se u reagovanju ove advokatske kancelarije.(vidi: https://sedmasila.rs/rodno-osetljivi-udzbenici-uskoro-ce-zameniti-sve-dosadasnje-udzbenike/  )

Skoro u kontinutetu  pratili smo dalje aktivnosti nadležnih organa po pitanju  upotrebe „rodno osetljivog jezika“ ,pogotovo reagovanja i inicijative Advokatske kancelarije Radić. (vidi:

https://sedmasila.rs/dijalog-kako-do-rodno-osetljivog-jezika-27-marta-u-10-casova-u-palati-srbija/   ,

https://sedmasila.rs/odrzati-javnu-raspravu-o-rodno-osetljivom-jeziku/  .

https://sedmasila.rs/advokatska-kancelarija-radic-sta-nije-rekao-predsednik-sanu/   

Iz daljeg odvijanja  i  „ razvijanja“ rodno osetljivog jezika u našim životima jasno se vidi da će biti onako kako je neko hteo, pa  se može očekivati da će se  od juna sledeće godine u punoj meri  primenjivati odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na senzitivan jezik. U javnosti  su prisutne polemike,ali čini se  da nedostaje jače opredeljenje  medija za ovaj životno važan problem , pa po sistemu svako čudo za tri dana, prolazi u daleko manjem  obimu  od vesti iz rijaliti programa ili  sa neke od fudbalskih utakmica.

Činjenica je  razlike  po ovom pitanju nisu  prevaziđene!

Na tu temu nedavno su na K1 televiziji govrili Marija Mandić, Marijana Stevanović, prof.dr Sreto Tanasić i advokat Milenko  Radić. Pogledajte ovu diskusiju.

Pozivamo  naše  čitaoce da uzmu učešća  i svojim mišljenjima i predlozima, kritikama ili pohvalama doprinesu kvalitetnom reševanju ove za nas životno važne teme.

Podelite sa drugima:

Povezani članci