KAŽI MI DA TI  KAŽEM  KAKO DA SE ZOVEM…!

KAŽI MI DA TI  KAŽEM  KAKO DA SE ZOVEM…!

КУДА ИДЕ И ГДЕ НАС ВОДИ НОВИ ЗАКОН О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ?! ИЗНЕСИТЕ СВОЈЕ МИШЉЕЊЕ, ЗАУЗМИТЕ СВОЈ СТАВ ,КАЖИТЕ КО СТЕ И ШТА СТЕ ЈЕР ТО ЈЕ СУШТИНА ПОСТОЈАЊА СВИХ НАС.

Приредио:: М.АНТОНИЋ

Када би у стара времена неки ђак учитељицу назвао учитељем, не би се провео баш најбоље, те би, у ова времена опште сензитивности, дотична учитељица вероватно надрљала.“ https://sedmasila.rs/bura-zbog-rodno-osetljivog-jezika-zakon-bez-blagoslova/

Адвокатска канцеларија “Радић”  је у августу 2022.године  на овом порталу  упозорила  да је , на захтев Министра просвете од 22. октобра 2021. године, Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ), као законски предлагач, израдио и 8. јула 2022. године предао Министарству „Предлог Стандарда квалитета уџбеника“ што значи да  се овим Предлогом ЗУОВ-а уводи  обавеза да сви уџбеници и друга наставна средства до 24. маја 2024. године морају да буду написана „родно осетљивим језиком“. На тај начин, почев од школске 2024. године, почела би примена „родно осетљивог језика“ у предшколском, основном и средњем образовном систему. Више неће моћи да се користи школска и друга литература, уколико није написана „родно осетљивим језиком“. Национална, градске, школске и све друге библиотеке мораће да изврше издвајање књига које нису написане „родно осетљивим језиком“. Кинотека, биоскопи, радио и ТВ станице, као и сви други емитери, мораће да прегледају све филмове и прилоге како би издвојили делове који су супротни „родно осетљивом језику“,наводи се у реаговању ове адвокатске канцеларије.(види: https://sedmasila.rs/rodno-osetljivi-udzbenici-uskoro-ce-zameniti-sve-dosadasnje-udzbenike/  )

Скоро у континутету  пратили смо даље активности надлежних органа по питању  употребе „родно осетљивог језика“ ,поготово реаговања и иницијативе Адвокатске канцеларије Радић. (види:

https://sedmasila.rs/dijalog-kako-do-rodno-osetljivog-jezika-27-marta-u-10-casova-u-palati-srbija/   ,

https://sedmasila.rs/odrzati-javnu-raspravu-o-rodno-osetljivom-jeziku/  .

https://sedmasila.rs/advokatska-kancelarija-radic-sta-nije-rekao-predsednik-sanu/   

Из даљег одвијања  и  „ развијања“ родно осетљивог језика у нашим животима јасно се види да ће бити онако како је неко хтео, па  се може очекивати да ће се  од јуна следеће године у пуној мери  примењивати одредбе Закона о родној равноправности које се односе на сензитиван језик. У јавности  су присутне полемике,али чини се  да недостаје јаче опредељење  медија за овај животно важан проблем , па по систему свако чудо за три дана, пролази у далеко мањем  обиму  од вести из ријалити програма или  са неке од фудбалских утакмица.

Чињеница је  разлике  по овом питању нису  превазиђене!

На ту тему недавно су на К1 телевизији говрили Марија Мандић, Маријана Стевановић, проф.др Срето Танасић и адвокат Миленко  Радић. Погледајте ову дискусију.

Позивамо  наше  читаоце да узму учешћа  и својим мишљењима и предлозима, критикама или похвалама допринесу квалитетном решевању ове за нас животно важне теме.

Podelite sa drugima:

Povezani članci