Katastrofa za Šolca u Berlinu

Katastrofa za Šolca u Berlinu

Олаф Шолц

Немачка владајућа Социјалдемократска партија (СПД) остварила је катастрофалан резултат на изборима у Берлину, а победа Хришћанске демократске уније (ЦДУ) лош је знак за немачку власт и то су црни облаци за канцелара Олафа Шолца, који се неће скоро разићи, казао је за Спутњик Армин Паулус Хампел, геополитички аналитичар и бивши посланик Бундестага.

Локални избори у Берлину поновљени су после судске одлуке о поништавању оних одржаних пре две године због нерегуларности. На новим изборима, одржаним у недељу, СПД је први пут поражена после 22 године на власти у различитим коалицијама.

СПД, која је највећа странка немачке владајуће коалиције, освојила је, према првим пројекцијама, 18,4 одсто гласова, а њихов савезни коалициони партнер Зелени добили су готово идентичан број гласова.

Највише гласова, 28,2 одсто, добила је ЦДУ, а у парламент су још ушли и Левица (Дие Линке) 12,2 одсто и Алтернатива за Немачку 9,1 одсто.

Тако ће ЦДУ имати 52 од 159 одборника у локалној власти, што је 22 више него до сада. СПД ће добити 34 места (два мање), Зелени такође 34 (два више), Левица 22 (два мање), Алтернатива за Немачку 17 (четири више).

„Катастрофални резултати СПД у Берлину, партије канцелара Олафа Шолца, лоша су вест и за „семафор“ коалицију на савезном нивоу, иако су Зелени незнатно ојачали, али то није довољно с обзиром на велики пад СПД и то што трећи члан савезне коалиције, Странка слободних демократа, није прешао цензус (освојили 4,6 одсто гласова, претходно имали 12 одборника, прим. аут)“, каже Армин Паулус Хампел.

Бивши посланик Алтернативе за Немачку каже да је то лош знак за немачког канцелара.

„Избори у Берлину и велика победа ЦДУ неће дати Шолцу титулу државника какву очајнички прижељкује у европским оквирима. У најбољем случају, изгледаће трајно неодлучан“, додаје Хампел.

Промена политике партије

Немачки аналитичар као један од разлога пораза СПД види промену политике те партије, која је, како објашњава, традиционално ближа руским позицијама него америчким још од времена Вилија Бранта, канцелара Западне Немачке из седамдесетих година, који је такође био архитекта побољшања односа са Совјетским Савезом.

„Управо је Шолцова неодлучност у вези са испорукама оружја Украјини повезана са страхом од сукоба са базом СПД. Одлука канцелара која није у складу са већином у партији, није добар рецепт“, додаје Хампел.

Према његовим речима, убедљива победа ЦДУ у Берлину, граду који традиционално нагиње левици, долази као изненађење, али је јасно да су бирачи препознали бројне критике које је трпела влада на челу са СПД.

„ЦДУ је водила кампању на питањима безбедности и другим темама које обично брани десница и овим је савезна коалиција добила упозорење. Берлинци, као и већина Немаца, нису срећни због растућих цена енергије и хране, као ни због проблема безбедности, дроге, инфлације, пада куповне моћи, а у свему томе улогу је играла и украјинска криза“, објашњава Хампел.

Немачки стручњак верује да пораз СПД не значи кризу политичке левице, јер су неки од традиционалних гласача СПД поклонили поверење Зеленима, те додаје да је и даље могућа коалиција СПД, Зелених и Левице у Берлину.

„Највећи губитник берлинских избора је сам СПД, а црни облаци за канцелара Шолца неће се брзо разићи“, каже Хампел за Спутњик.

Најгори резултат од Другог светског рата

Немачки медији наводе да је резултат избора у Берлину најгори за СПД од Другог светског рата.

„Берлинци су јасно рекли шта мисле – они желе нешто друго. Морамо да покажемо дозу понизности у оваквој ситуацији“, рекла је Франциска Гифи, СПД-ова градоначелница немачке престонице.

Немачки медији оцењују да ће ЦДУ имати проблема да формира владајућу коалицију.

„ЦДУ је освојио 10 одсто гласова више него на претходним изборима и то је бомба за власт. Јасно је ко је победник и грађани очекују да тај победник добије шансу да формира власт“, казала је Карстен Линеман, заменик шефа посланичке групе ЦДУ.

Кај Вагнер, лидер ЦДУ у Берлину, рекао је да постоје две опције за стабилну коалицију, једна у којој су ЦДУ и СПД и друга у којој су ЦДУ и Зелени.

Извор: Спутник

Preuzeto sa: https://www.in4s.net/katastrofa-za-solca-u-berlinu/

Podelite sa drugima:

Povezani članci