Kako nekom nasilje može biti jedino rješenje za bilo kakvo neslaganje?

Kako nekom nasilje može biti jedino rješenje za bilo kakvo neslaganje?

Piše: Hana Kazazović – Cyber Bosanka

Zdravo,

Dobrodošli u 24. ovogodišnje izdanje Cyber Bosanka newslettera.

Ako moje pisanje na na bilo koji način obogaćuje vaš život i želite podržati moj rad, možete to učiniti donacijom u visini po svom izboru na Buy Me a Coffee ili na PayPal.

Time pomažete i nepostojanje reklama u mojim sadržajima.

Imam skoro 47 godina i još uvijek ne mogu shvatiti da je bilo kome ljudskom biću najbolje ili jedino rješenje za neslaganje rat. Kad gledam vijesti o dešavanjima tog tipa uvijek razmišljam koliko mi je to dalek način razmišljanja i nikako ne mogu pojmiti da neko izabere ubijanje ili bilo kakvu silu umjesto nekih pregovora, razgovora i ustupaka, sve sa ciljem da bi se nešto riješilo mirno.

Jer, nismo vječno na ovom svijetu i prosto ne razumijem one koji biraju da ovo ograničeno vrijeme provode nanoseći zlo bilo kome.

Ali, puno ja toga očito ne razumijem.

Inače, kod mene nema ništa posebno novo, osim što sam pročitala dosta nekih knjiga, a neke su mi se tako dopale pa sam za njih pisala i preporuke na blogu. Ostaviću vam na kraju linkove za te preporuke, možda vam nešto bude zanimljivo.

Slušala sam prošle sedmice dosta podcasta, a onda ove sedmice nisam mogla nijedan. Prosto stavim slušalice i na prvih par rečenica kao da mi neko pušta zvuk struganja kredom po tabli. Ne znam šta se desi, da li se moj mozak premori ili prenapuni, ali baš mi je sve što radim tako nekako u fazama.

Jesen još nije zvanično stigla, dani su pretopli, ali kad sunce zađe kao da neko isklljuči svu toplinu i noć bude baš hladna. Moja “nesreća” je da je stan u hladovini, pa već danima palim grijalicu jer je u stanu prehladno. A danima već spavam i u vunenim čarapama 🙂 Cirkulacija propala načisto 🙂

Juče sam slušala neku grčku muziku, odnosno uglavnom Haris Aleksiou (iz one serije “Maestro in blue”), pa sam naišla na pjesmu “Ako ima boga” u njenoj verziji. Guglanjem se ispostavilo da je Goran Bregović napisao original, a ona je 1995. valjda snimila tu pjesmu i postigla veliki uspjeh s njom. A ja na prvu pomislila da je njena verzija bila prva 🙂 Evo poslušajte i vi ako vas zanima –

Pisala sam i tekst na temu “Zašto nije ranije otišla”… To je pitanje koje često čujem nakon vijesti da je neka žena zlostavljana od strane partnera, ili ubijena. Pa je ovaj tekst bio neki moj osvrt na tu temu. Možete ga pročitati na – Zašto nije ranije otišla?

I da, knjige koje su zavrijedile preporuku su (naslov je ujedno i link na tekst o knjizi na blogu):

1. “Rezalište” Igor Štiks– Oduševila me i pomislila sam da bih voljela pogledati film urađen po njoj. A onda sam saznala da “SARTR” ima predstavu, samo još da uganjam kad igra (u oktobru nijednom) i da se nakanim do Sarajeva zbog nje.

2. “Duboki rad” – Cal Newport –– Ova je korisna sa savjetima kako da povećamo koncentraciju i radimo bolje.

3. Dvije knjige za sve koji vole prirodu – “Tajni život drveća” i “Skriveni život životinja” – Peter Wohlleben – Ove dvije knjige su prava poslastica za sve koji vole prirodu. Ne znam koja mi se više dopala. Ali znam da svijet oko sebe, posebno drveće, gledam drugačije nakon čitanja.

4. “Rijeke pune priča” – Vanja Lazić i Jasmina Čauševi – Ovo je jedna predivna knjižica o rijekama BiH – divno ilustrovana i sa prelijepim pričama. Idealna je za djecu, ali nije meni uopšte smetalo da je dobijem na poklon i pročitam 🙂

Želim vam ugodan kraj vikenda i mirnu i uspešnu sedmicu.

Podelite sa drugima:

Povezani članci