Kad ti upadne zarđala kašika u budžet

Autor:Danijel Dašić,Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Da li ste primetili kako već skoro godinu dana niko ne pominje BDP i taj neviđeni rast Bruto domaćeg proizvoda? Gde li je nestao? Kao da se izduvao, ili je, ne daj Bože, naprasno preminuo.

A baš je obećavao. Svaki dan u svim vestima smo slušali o najvećem rastu BDP-a u zadnjih deset godina, najavi godišnjeg rasta od čak 4,8%, o povećanju plata i penzija – ukratko, sve naznake su bile tu, da #zlatnodoba konačno dolazi, i to pre obećanog roka od „za dve, najviše dve i po godine“.

I taman smo se ponadali i zaradovali, kad, odjedanput ga više nema. Nestao. I obećani rast, a i sam BDP.

Jedini koji ga i dalje pominju su onih 18 medija koje vlast ne kontroliše. Zašto? Šta se to desilo? Zašto ga više ne voli onih dve hiljade i kusur kontrolisanih medija u Srbiji? Da se nije otrgao kontroli? Ili je to zbog toga što nije više među tri najbrže rastuća BDP-a u Evropi? Izgleda da #BudućnostSrbije i dalje ostaje samo daleka budućnost. Kako tvrdi bivši Ministar finansija Vujović, doći će za ne manje od 50, a možda ćemo čekati i više od 100 godina. Otprilike, kao na beogradski metro. Pa ko preživi, pričaće.

E sad se nameće pitanje, na čemu je to onda naš novi Ministar finansija Siniša Mali, kad može da izjavi kako je Srbija među prvih deset ekonomija Evrope i da smo toliko jaki da se naša zemlja više ne takmiči sa zemljama regiona? Jeste da ume lepo da prepiše, ali izgleda ne ume da pročita šta piše na poleđini svakog leka, da pre upotrebe obavezno treba da se konsultuje sa svojim lekarom ili farmaceutom. Ili barem sa relevantnim međunarodnim i domaćim finansijskim institucijama. E, Siniša, Siniša. Sve si lepo prepisao, samo si ovo zaboravio.

Hajde da vidimo šta to kažu o našem BDP-u, Bog da mu dušu prosti, mediji i institucije koje ne žive u našem „ružičasto srećnom pravu da znamo sve“. Fiskalni savet daje svoju ocenu da je Srbija po ekonomskom razvoju i životnom standardu stanovnika pri samom dnu među evropskim zemljama. BDP po stanovniku Srbije upola je manji od zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) i tek je na trećini nivoa razvijenih zemalja Zapadne Evrope. Srbija se nalazi na desetom mestu na listi od 62 zemlje na Blumbergovom Indeksu bede (Misery Index) odnosno liste “najbednijih” ekonomija u 2018. godini. I da po podacima Svetske banke, sadašnji BDP ne može ni da se meri sa BDP-om koji je ekonomija Srbije imala pre naprednog doba, onda kad su na vlasti bili oni drugi, oni što su „sve upropastili“. Čuj mene, da dostigne. Pa na kraju 2008. godine smo imali BDP od preko 49 milijardi USD, u napredno doba koje je počelo 2012. smo ušli sa BDP-om koji je iznosio 46,5 milijardi, a na početku 2018. je bio samo 41,5 milijarde, tih istih američkih dolara. Pet milijardi u minusu?

Gde nestadoše sve te milijarde za samo sedam godina? Da nije nekome „zarđala“ kašika stvarno upala u med, odnosno budžetsku kasu države, a bogami i u kase većine gradova i opština? Da li se to od „kraduckanja“ prešlo u otvorenu otimačinu? Kako inače reče jedan od onih prošlih, a doduše i sadašnji do skoro.

Možda odgovor na to pitanje može da da jedna od retkih respektabilnih institucija u ovoj zemlji – Državna revizorska institucija, DRI, koja kontroliše kako vlast troši NAŠE pare. Ta DRI je u svom Izveštaju iz 2012. obelodanila da su „oni prethodni“ nezakonito potrošili 47 milijardi dinara ili blizu 400 miliona evra.

Pa su valjda zato na vlast i došli neki novi, napredniji i pošteniji borci protiv korupcije. Da ne bude više pljačke i korupcije, i da Srbija krene napred, u budućnost u koju verujemo. Rezultat? Brže, jače, bolje su zloupotrebe od miliona prešle na milijarde evra. Izveštajem DRI iz 2018. su otkrivene nepravilnosti u trošenju javnih sredstava u iznosu od čak 743 milijarde dinara, ili preko 6 MILIJARDI EVRA! Da to nije greška, ili slučajnost, potvrđuje i najnoviji izveštaj DRI iz 2019, koji pokazuje da je ponovo nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara budžetskog novca, ili dodatnih 2 MILIJARDE EVRA! Prošlo je sedam godina. Da li i dalje verujete?

Izgleda da je „zarđala“ kašika nekome stvarno „upala u med.“ A dokle će biti tako?

E, pa to zavisi samo od vas.

Mislite o tome. Jer je sve #stvarizbora.

Izvor: https://www.juznevesti.com/komentar/Danijel-Dasic/Kad-ti-upadne-zardjala-kasika-u-budzet.sr.html

Podelite sa drugima:

Povezani članci