JUNGOVSKI PREDELI:ŽENSKI EROTSKI SNOVI

JUNGOVSKI PREDELI:ŽENSKI EROTSKI SNOVI

Према неким новијим истраживањима у којима је учествовало 1.000 мушкараца и 1.000 жена (Илицит Енцоунтерс), жене најчешће сањају да имају секс а неком блиском особом, пријатељем.

Проф. др Душан Поповац

Већина особа оба пола с времена на време сања еротске снове. У њима сами играмо главне улоге, а они с којима се у тим сновима „дружимо” обично су наши познаници, симпатије, старе љубави или понекад потпуно непознате особе. То су снови о којима људи обично не причају, некад се питају откуда им и зашто?! Занимљиво је да ти снови носе са собом неке психолошке поруке.Једно истраживање Универзитета у Монтреалу показује да осам процената свих снова код оба пола чине еротски снови. Код четири процента оваквих снова долазило је до оргазма.

Већи број људи понекада има неприкладне еротске снове, оне у којима је други партнер „забрањена” особа. То не значи да желите секс са том особом, већ крије неко преносно значење.Према неким новијим истраживањима у којима је учествовало 1.000 мушкараца и 1.000 жена (Илицит Енцоунтерс), жене најчешће сањају да имају секс а неком блиском особом, пријатељем. По другом истраживању, жене чешће сањају да имају секс са ауторитетима (својим шефовима). Код мушкараца најпопуларнији је секс с бившом партнерком. Према поменутом истраживању готово три четвртине анкетрираних жена рекло је да су сањале другара, док је 68 одсто разнмишљало о сексу с колегом на послу.

Шта значе сексуални снови? Сусан Блок истиче да су снови често начин и одговор на питање како подсвест утиче на живот. Снови о сексу не морају увек да буду дословно схваћени. Сексуални снови могу и да симболизују неки проблем, жеље и наде у „свим аспектима нечијег живота”. Други стручњак за снове, Лаури Ловенберг, каже да, ако обраћате пажњу на сексуалне снове „можете на прави начин да дођете до оног што желите од вашег живота”.

Снови понекад уопште не значе и не представљају оно што сањате, него сасвим нешто друго. Подсвест у сновима ослобађа скривене страхове и жеље које су јединствене за сваку особу и зато их је тешко генерално тумачити. Без обзира на то што сањате, треба прихватити чињеницу да су еротски снови нешто нормално, не доносе и не значе ништа лоше. Само су одраз психолошког здравља које може имати везе са стварношћу, али и не мора.

Два сна једне жене

Пацијенткиња саопштава свој сан лекару који је после завршеног лечења повремено контролише. Суштина сна је њена емотивна наклоност према лекару. Она то не скрива… Лекар то види, веран професији, покушава да јој помогне.

Сан: „Лети изнад неке плаже на обали мора. Са висине види познато лице преплануло од сунца. То је „њен лекар”… Он је погледом на земљу спушта. Она срећна покорно слуша… Скида јој крила да облаке заборави… Опијена је срећом и надом да своју љубав реализује…Трчи обалом мора срећна и уздрхтала што га за руку држи али одједном га изгуби…

Нема сексуалног контакта, све је у мислима, апстрактно, свеједно што је сан. Несумњиво да је сан подстакнут љубављу према особи другог пола, али та љубав није узвраћена…

У другом сну иста жена доживљава љубав са апстрактном особом која је заменила њеног овоземаљског изабраника… Сан је следдећи: „Сама је у стану. Неко долази! Страх је обузима. Не зна шта да чини?! Док посетилац улази она се покорно мири. Све се одјеном мења. Обнажен, величанствено леп, пред њом бог Ра стоји. Као симбол, египатско божанство замењује њеног овоземаљског изабраника. Дуго скриван, прижељкиван, одједном њој припада…”Необичан сексуално-еротски сан с пуним доживљајем…

Сан мушкарца

Пробудио се се око пет ујутру. Ноћ. Покушава поново да заспи. Не спава му се! Лежи на левој страни. Не иде! Окрене се на десну страну… У истом положају и сања. „Нека мања сала. У њој познате колеге из једне болнице… Поздравља се са свима, а онда решавају неки тест, свако поједначно. Нешто је лако али он решава само два-три питања… До њега седи школска другарица из гимназије”.

Сањач, наставља казивање… Та школска другарица му се допадала. Неко краће време на студијама чак интензивније, као да је био заљубљен у њу! Били су једном, као студенти, заједно у биоскопу. Али јој није ништа рекао, чак се и не сећа чија је идеја била да иду у биоскоп. Сигуран је да му је повремено опседала мисли, што се касније, очигледно, преселило у подсвест. У сну, „у тој мањој сали, другарица седи до њега и он хоће својим малим прстом да додирне њен мали прст… Она каже: Штета што ме ниси додирнуо… Охрабрен, пружа руке према њеним грудима… Не брани се! Одједном је она нага… Они који су ту седели у сали нестали су. Само је једна спремачица још присутна. Не обазиру се много на њу. Она се скрива од њих док покушавају да воде љубав… И буди се”.

Сличан еротски сан, понавља се више пута у последње време. Не са овом другарицом, него уопште с другим женама… Према казивању сањача, то је последица дуже сексуалне апстиненције… Сањач се присећа да му је некада, у адолесцентном добу, било довољно само руком да дохвати жену па да дође до полуције. Присећа се сна да је то била непозната, млађа жена.

Значајан је и положај тела. Није само то лежање на леђа. Може се лежати потрбушке, испружен и опуштен. Ови снови су, углавном у мањем проценту, праћени сексуалним физиолошким манифестацијама. Некада трају дуго или се већи део времена проведе у тражењу прилике, места за реализацију сексуалне жеље.

Када су снови врло дубоки, претпостављам да се теже доживи климакс упркос дуготрајсности и упорности сексуалне игре, с познатом или непознатом особом. Површан сан ближи је и повољнији за физиолошке услове доживљавања…

Очигледно је да су из сна искључени, разум, логика и моралне норме. Али не баш увек и потпуно. О сну о коме управо пишем, сањач и његова другарица од пре много година хоће да реализују сексуалну игру, иако се у просторији налази спремачица која покушава да се сакрије од њих а не они од ње….

Некада се у сну тражи уобичајена самоћа, одсуство других лица да би се водила љубав.То је много чешће и не ретко у сну нерешив проблем, наћи место где би пар био потпуно сам…Као да није потпуно искључена подсвест, да у сан допиру неке кочеће мисли, друштвено усвојене норме, разум и морал.

Још један еротски сан: „ Нека непозната средина и мање мешовито друштво женс и мушкарсца… Прилази му млађа непозната особа… Он и она се нађоше у кревету… Његове руке су на њеним грудима, док му је окренута леђима. Она не протествује… Напротив… Нада се у вођење љубави…”

Сан особе незаинтересоване за љубав због болести и одмаклих година. Скривена сексуална жеља постоји…

Једна млада докторка (др Марија Драшковић) која је на крају специјализације психијатрије наводи два сна које су јој испричале пацијенткиње.

У сексуалној апстиненцији

„Свађам се са супругом… вичем на њега. Непозната ми је околина, али имам утисак да смо у неком врту. Чујем море… Супруг прилази и туче ме…” Сексуални живот пацијенткиње у периоду сањања био је нарушен. Супруг је био импотентан! Батине у сну су пражњње сексуалне енергије кроз љутњу. Није хтела да превари мужа, али је била љута на себе јер се није супроставила батинама у сну.

Жена има ванбрачну везу

Често сања да одлази у Русију… Стално иста слика… „Црвени трг, војна парада, генерали… Један од њих жели да води љубав с њом усред параде!” Жена је имала сексуалну везу с директором тамо где је радила. Веза је била тајна. Директор је био ожењен…Угушена страст да скривену љубав јавно призна манифестовала се путем изнетог сна!

Понекад снови у којима узалудно тражите простор за љубав значе недостатак повезаности између вас и вашег партнера у свакодневном животу. То су стања када треба размислити о томе колико времена проводите заједно, јесте ли довољно посвећени једно другом… И шта би могли да исправите да ваш интимни живот буде ближи и сигурнији. То нарочито важи ако се сексулани снови понављају.

„Занимљиво је народно тумачење снова које, такође, указује да еротски снови симболично наговештавају богатсво, напредак у послу и друштвени успех”(Требјешанин Ж. „Снови”, психолошко тумачење, 2020. Дата статус).

На крају вратимо се још једном сексуалности као метафори у сновима. У књизи „Снови, психологија снова и њихово тумачење”, аутора др Ивана Настовића (2021), после вишегодишњег искуства и групног искуства на тумачењу снова довело је до једног занимљивог и формално парадоксалог увида: „да снови у чијем манифестном садржају срећемо јасно изражену сексуалност често немају сексуални смисао, већ је сексуалност у њима само метафора за нешто сасвим друго. Тако исто снови који по свом манифестном садржају изгледају као потпуно асексуални, могу у себи крити веома изражену сексуалност.”

ИЗВОР:https://galaksijanova.rs/zenski-erotski-snovi/

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 гласови
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x