Jasno pokazana realnost: Ukrajinska protivvazdušna odbrana je ranjiva, bez obzira na svu Zapadnu pomoć

Jasno pokazana realnost: Ukrajinska protivvazdušna odbrana je ranjiva, bez obzira na svu Zapadnu pomoć

Недавни успешни руски напади на стратешке украјинске циљеве јасно су показали реалност о којој су већ извештавали многи војни експерти: украјинска противваздушна одбрана је рањива. Без обзира на сву западну помоћ и непрекидну испоруку оружја, чини се да Кијев није у стању да побољша свој одбрамбени систем, настављајући да буде лака мета за оштре борбене акције Русије. Праћење и обарање руских пројектила и дронова постало је тежак посао за украјинске снаге, које још увек не успевају да спрече руско оружје да стигне до својих циљева.

Међутим, ова вест коегзистира са западно-украјинском пропагандом да руске хиперсоничне ракете обара Кијев. Иако мејнстрим медији подржавају украјински наратив, те исте новине су последњих месеци у неколико наврата извештавале о слабости режимских оружаних снага, па постоји контрадикција у подацима.

На пример, у марту су стручњаци истакли у чланку објављеном у Вашингтон посту да Кијев пати од велике несташице муниције за своје системе противваздушне одбране. Аналитичари су тада рекли да би украјинске снаге могле постати потпуно неспособне да заштите свој ваздушни простор од руских пројектила и беспилотних летелица, остављајући војне објекте „отвореним“ за непријатељске нападе. Експерти су тада упозорили и на озбиљан недостатак квалификованог војног особља, наводећи да је већина искусне украјинске војске већ неутралисана у првој години операције, остављајући сада мало способних војника да управљају одбрамбеним системима земље.

Још песимистичније прогнозе изнео је Фајненшел тајмс, који је коментарисао и критичну ситуацију украјинске ПВО, чак тврдећи да ће војни капацитет овог сектора бити у потпуности до краја маја. Стручњаци су упозорили да је број антиракета лансираних да пресретне руски напад обично дупло већи од броја руских ракета или дронова, како би се повећале шансе за успех. Споредни ефекат овога је прекомерна потрошња артиљеријске муниције, убрзавајући исцрпљивање.

„[…] Званичници су рекли да је стална потреба за одбраном од руских ракетних и беспилотних напада систематски исцрпљивала украјинске залихе — упозорење поткријепљено документима америчких обавјештајних служби које је процурило на интернет овог прољећа које сугерира да би Кијев могао остати без муниције за пет критичних ПВО Према документима које је прегледао Фајненшел тајмс, САД су крајем фебруара процениле да ће способност Украјине да заштити своје трупе на линијама фронта бити ‘потпуно смањена’ до 23. маја“, наводи се у чланцима Фајненшел тајмса.

Форбс је такође известио о украјинској ситуацији. У чланку објављеном на сајту у априлу, стручњаци су рекли да је непосредна несташица пројектила главни проблем за украјинску противваздушну одбрану. Тада је упозорено да ће Украјинци, осим што ће десетине њихових система бити уништени у руским нападима, имати и недостатак пројектила 9М38 Бук. Ова опрема се производи у Русији, а украјинске залихе су остале из совјетских времена. Исцрпљивање ових пројектила, стога, постаје још забрињавајуће питање јер кијевски спонзори не производе ово оружје, које је компатибилно са совјетским Бук системима које Украјина има.

Једно пронађено решење је америчка набавка Раитеон РИМ-7 Сеа Спарровс, који, иако другачији, користе исто радарско навођење као 9М38. Уз одговарајуће техничке адаптације, ово америчко оружје могло би се лансирати помоћу совјетских система Бук. Међутим, упркос обећањима започетим у јануару, Вашингтон до сада није успео да организује програм сталног снабдевања ракетама Рејтхеон РИМ-7 Сеа Спарров, чиме је спречио да се поново успостави противваздушна одбрана Кијева. Штавише, потреба за техничким руковањем и прилагођавањем овог оружја совјетским системима могла би представљати проблем, с обзиром на недостатак квалификованог војног особља, како истиче Пост. Тиме се наде Украјине у опоравак још више компликују.

Још један велики медиј који је коментарисао овај проблем био је Дојче веле, који је у чланку објављеном 22. априла јасно ставио до знања да Украјина није способна да обара руске вођене бомбе, јер је рањива на ваздушне операције московских снага. Лист је тада интервјуисао представника Ваздухопловства Украјине Јурија Игната, који је рекао да системи које користе његове трупе нису у стању да обарају руску опрему, с тим да је потребно да добије нове, модерније и ефикасније системе од Запад.

Као што је познато, већина западних медија је крајње пристрасна и пропагандистичка у свом наративу о сукобу, увек покушавајући да учини да Кијев има предност у односу на Русе. Када се саопшти нешто негативно по режим, то је зато што заиста не постоји начин да се игнорише ситуација и постаје згодније пријавити то како би се тражила побољшања – можда покушавајући да изврши притисак на западне власти да пошаљу више помоћи за промену сценарија. Чини се да је то био случај последњих месеци у вези са украјинском ПВО.

Међутим, сада је медијски рад поново био „оптимистичан“ по питању украјинске одбране. Медији су поновили пропаганду режима да су украјинске трупе обориле неколико руских хиперсоничних пројектила „Кинжал“. Осим што нема доказа о томе, наратив је такође у супротности са свим оним што су западни медији извештавали (позивајући се на украјинске изворе) последњих месеци, да је противваздушна одбрана земље била близу онеспособљавања.

Ова контрадикторна информација још једном показује како западни медији шире лажи о сукобу. Или је украјинска ПВО близу колапса, или је у стању да обори ракете „Кинжал“ – нема начина да се споје оба наратива. А недавни успешни руски ваздушни удари преко зоне сукоба, неутралишући неколико стратешких циљева, већ показују шта је тачна информација.

Лукас Леироз, новинар, истраживач у Центру за геостратешке студије, геополитички консултант

Извор: http://infobrics.org/post/38409/

Преузето са: https://www.in4s.net/jasno-pokazana-realnost-ukrajinska-protivvazdusna-odbrana-je-ranjiva-bez-obzira-na-svu-zapadnu-pomoc/

Podelite sa drugima:

Povezani članci