ISTINA O KOJOJ SE ĆUTI NA BALKANU: Sve komšije Srbije ostaju bez naoružanja, POTPUNO NEMOĆNE

ISTINA O KOJOJ SE ĆUTI NA BALKANU: Sve komšije Srbije ostaju bez naoružanja, POTPUNO NEMOĆNE

Od početka Specijalne vojne operacije prošlog februara, države na Zapadnom Balkanu Ukrajini su poslale pozamašne količine vojne pomoći. Od šlemova i borbenih prsluka, preko oklopnih vozila do tenkova i aviona, države članice NATO u regionu temeljno su „očistile“ svoja vojna skladišta kako bi naoružali Kijev u njegovom sukobu sa Rusijom.

Takva politika, ipak, ostavila je njihove vojske u nezavidnom položaju. Neke od njih, poput Severne Makedonije, odrekle su se svih svojih tenkova i aviona, dok su druge, poput Hrvatske, prepolovile svoju flotu helikoptera.

Šta su države Zapadnog Balkana do sada poslale Kijevu i da li od SAD i drugih zapadnih zemalja zaista mogu da očekuju adekvatnu kompenzaciju?

Makedonija prednjači u pražnjenju sopstvenih skladišta

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini, a postoji mogućnost da u taj paket budu uključeni i helikopteri, preneli su juče makedonski mediji.

Iako je Skoplje od početka Specijalne vojne operacije bilo izuzetno netransparentno kada je o tome reč, Severna Makedonija je, kako su to krajem prošlog leta preneli pojedini mediji, svojevrsni „lider u regionu“ u slanju naoružanja u Ukrajinu.

„Severna Makedonija će Ukrajini pomoći vojnom i tehničkom opremom koju je ta država zatražila… Detalji i količine te vojne pomoći su klasifikovani kao vojna tajna“, izjavila je ministarka odbrane te zemlje Slavjanka Petrovska početkom marta prošle godine.

Stručna javnost je, ipak, uspela da dođe do određenih informacija, pa je tako portal „mkd.mk“ početkom avgusta prošle godine preneo da su Makedonci dva meseca ranije Kijevu poslali četiri jurišna aviona Su-25. Igrom slučaja, Severna Makedonija je pre nešto više od 20 godina te avione kupila upravo od Ukrajine, u toku oružane pobune albanskih separatista u toj zemlji.

Kako je preneo portal „Balkanska bezbednosna mreža“, u pitanju su avioni koje je Skoplje 2001. godine kupilo od Kijeva i kojima su u tom trenutku čak i upravljali ukrajinski piloti. Po okončanju sukoba, održavanje tih aviona postalo je preveliki trošak za makedonski vojni budžet, pa su oni prizemljeni već 2003. godine.

Četiri aviona Su-25 nikada nisu remontovani, da bi 2018. konačno bili stavljeni na prodaju. Kupaca tih aviona starih gotovo četiri decenije, ipak, nije bilo, te su oni poslati u Ukrajinu. Da li su i kako ti avioni Ukrajini bili od pomoći na bojnom polju nije poznato.

Makedonci su Kijevu poslali i čitav bataljon od 31 tenka T-72 navodno dobijenih od Rusije 2001. godine, što su makedonski mediji preneli iako su vlasti u Skoplju slanje naoružanja pokušale da prikriju. Pretpostavlja se da je poslato i drugo oružje sovjetske proizvodnje nabavljeno u početkom ovog veka, poput lansera raketa BM-21 „grad“, borbena vozila MT-LB, rakete sisteme protivvazdušne odbrane i lake prenosne raketne lansere.

I druge zemlje u regionu naoružavaju Kijev

Krajem februara ove godine, Hrvatska je odučila da Ukrajini pošalje 14 helikoptera sovjetske proizvodnje iz porodice Mi-8, odnosno polovinu svih raspoloživih letelica Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za tu namenu.

Reč je o letelicama starije proizvodnje, koje su poslednji put remontovane 2015. godine. Nakon te donacije, Hrvatska će nastaviti da aktivno koristi 10 transportnih ruskih helikoptera novije proizvodnje Mi-171Š i četiri američke letelice UH-60 „blek hok“, preneo je portal „Balkanska bezbednosna mreža“.

Kao u slučaju Severne Makedonije, i Hrvatska je sve svoje odluke o slanju naoružanja u Ukrajinu proglasila poverljivim, pa se o pojedinim detaljima može samo nagađati. Slanje helikoptera, ipak, sprovedeno je poprilično javno, što je dovelo do (još jedne) konfrontacije između premijera Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića, koji je rekao da bi to moglo da dovede do „produžavanja rata i masovnog krvoprolića“.

Izvesno je da je Hrvatska slala vojnu pomoć Ukrajini u najmanje četiri navrata, ali nije precizirano šta je tačno poslato, piše „Balkanska bezbednosna mreža“. Pošto se na fotografijama sa ratišta vidi da pojedini ukrajinski vojnici koriste puške jugoslovenske proizvodnje M-70, može se pretpostaviti da su one stigle iz Hrvatske ili neke druge bivše jugoslovenske republike.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Zdenko Lucić rekao je da je tokom poslednjih godinu dana njegova zemlja Ukrajini poslala pomoć u vrednosti od oko 160 miliona evra.

Kada je reč o Sloveniji, ona je Ukrajini poslala borbena vozila pešadije M-80A, koja su sredinom septembra viđeni u okolini Hersona.

Najmanja država na Zapadnom Balkanu, Crna Gora, Ukrajini je poslala pomoć u naoružanju i vojnoj opremi vrednu više od 10 miliona evra, prenele su „Vijesti“ početkom februara ove godine. U prvi mah Podgorica je slala pomoć neborbenog karaktera, poput šlemova i borbenih prsluka, dok su kasnije slate i minobacačke mine i protivvazuhoplovni raketni sistemi „stela“ 2M.

Isporuke naoružanja u Ukrajinu iz zemalja Zapadnog Balkana najčešće su praćenje obećanjima iz vodećih zemalja NATO, a pre svih Amerike, da će im to biti kompenzovano „povoljnim kreditima za nabavku zapadnog naoružanja“, koje bi njihove vojske trebalo da jače integriše u strukture Severnoatlantske alijanse.

Iako su lokalni zvaničnici, poput makedonske ministarke odbrane Slavjanke Petrovske, tvrdili da slanje naoružanja Kijevu neće ugroziti borbenu gotovost njihovih armija, ostaje nejasno na koji način bi te zemlje mogle da nadoknade tako značajne gubitke u skorijoj budućnosti.

(RT Balkan)

Podelite sa drugima:

Povezani članci