I HEP će izvoziti „zelenu struju”

I HEP će izvoziti „zelenu struju”

У Хрватској су бројне компаније, међу њима и државни ХЕП, изашле из система државних подстицаја за производњу струје из обновљивих извора и почеле да продају електричну енергију на иностраном тржишту. С обзиром да за то држави нису дуговали никакве пенале, на такав корак су се, у највећем броју случајева, одлучивали они чији уговори истичу за коју годину, па су могли тренутном зарадом на тржишту да надокнаде губитак подстицаја.

Бројни произвођачи струје из ветра, сунца и биомасе раскинули су уговоре о подстицају са државом, како би остварили екстразараду у иностранству. До тога је дошло јер се држава није заштитила пеналима у случају превременог раскида уговора. Међу онима који су раскинули уговоре који су им осигуравали подстицаје за производњу електричне енергије из обновљивих извора, како би своју производњу продавали по вишим ценама на европском тржишту је и државна компанија Хрватска електропривреда.

Од 66 уговора који су досад раскинути – чиме се производња електричне енергије из обновљивих извора за домаће тржиште смањила за трећину – јесу и два уговора које је ХЕП имао са другом државном компанијом задуженом за систем подстицаја  – Хрватски оператор тржишта енергије (ХРОТЕ).

Тако је и ХЕП, компанија која је у првој половини ове године имала губитак већи од милијарду куна, јер електричну енергију продаје по ценама нижим од оних по којима је купује, одлучио да се одрекне подстицаја и продаје део струје на међународном тржишту. Уз то, ХЕП-у је наметнута и обавеза набавке гаса за складиште Околи, који сигурно неће моћи да прода по ценама по којима га је плаћао.

Оптимизација трошкова

 „Ради оптимизације трошкова производње електричне енергије у ХЕП групи, у околностима актуелне енергетске кризе и раста цена електричне енергије и енергената на тржишту, ХЕП Производња је превремено раскинула уговоре с ХРОТЕ-ом за комби-когенерацијско постројење блок Л у ТЕ-ТО Загреб, снаге 100 МWе и 80 МWт (с даном 30. јул, 2022) и агрегат биолошког минимума ХЕ Лешће снаге 1,09 МW (31. август 2022), поручили су из ХЕП-а.

То значи да је когенерацијско постројење за које је уговор раскинут снаге 100 мегавата енергије и 80 мегавата топлотне енергије, док је агрегат биолошког минимума у ХЕ Лешће ипак мањи произвођач енергије.

Раскинути највреднији уговори

Из ХЕП-а напомињу да су и даље на снази уговори с ХРОТЕ-ом за остала постројења у систему подстицаја, и наводе да је реч о уговорима за когенерације на биомасу БЕ-ТО Осијек и БЕ-ТО Сисак, Малу хидроелектрану Пранчевићи, Агрегат биолошког минимума Вараждин, Соларну електрану Сабадин-Каштелир, као и девет интегрисаних соларних електрана инсталисаних на властитим објектима. Међутим, уговори који су раскинути ипак чине већину ХЕП-ове производње из обновљивих извора.

Годинама је држава подстицала производњу електричне енергије из обновљивих извора. ХЕП је био дужан да ту енергију преузима, а домаћинства и остали купци да плаћају накнаду и тако се сваке године скупи око милијарду и по куна за исплату подстицаја. То је само део новца који се произвођачима струје исплаћује, а укупни подстицаји лане су достигли 3,3 милијарде куна.

Исплативо раскидање уговора

Подстицаји су представљали једини начин да се повећа производња из обновљивих извора, попут ветра, биомасе или сунчеве енергије, јер је та електрична енергија била знатно скупља од оне произведене, на пример, у хидроелектранама или електранама на гас.

Због раста цена енергената на тржишту, међу њима и цена електричне енергије, произвођачима из обновљивих извора постало је исплативо раскидање уговора, излазак из система подстицаја и продаја по тржишним ценама.

Надокнада на тржишту

С обзиром да за то држави нису дуговали никакве пенале, на такав корак су се, у највећем броју случајева, одлучивали они чији уговори истичу за коју годину, па су могли да тренутном зарадом на тржишту надокнаде губитак подстицаја. Посебно због тога што за раскидање уговора пре рока нису били дужни да држави платите пенале.

На крају, међу десетинама произвођача, на такав потез се одлучила и државна компанија. То је и разумљиво, с обзиром на финансијски терет који она подноси у садашњој кризи. Међутим, с друге стране, то је незгодно за Владу која је у склопу зелене транзиције пребацила добар део обавеза на остала предузећа и грађане, како би производња струје из обновљивих извора била привлачна, а сада она завршава у извозу.

Извор: Нови лист

Преузето са: https://energijabalkana.net/i-hep-ce-izvoziti-zelenu-struju/

Podelite sa drugima:

Povezani članci