„Energija slobode“ – biografija velike pevačke zvezde Đorđa Marjanovića

„Energija slobode“ – biografija velike pevačke zvezde Đorđa Marjanovića

AUTOR, MUZIKOLOG, MARIJANA DUJOVIĆ: BIO JE NAJVEĆI U 20. VEKU U JUGOSLAVIJI

Marjanović se našao među malobrojnima koji su tokom Hladnog rata ostvarili uspeh i na Istoku, pre svega, u Rusiji i na Zapadu (stigao je da nastupa i u Australiji)

AUTOR: Vera Kondev

„PRESLUŠAVAJUĆI sačuvane audio snimke Đorđa Marjanovića mnogi se pitaju kako je mladić tako skromnih vokalnih mogućnosti ostvario tako skoro holivudski uspeh i meni se nametnulo isto pitanje  i tako sam krenula u istraživanje. Ova knjiga je nastala kao rezultat istraživanja prve velike jugoslovenske pop zvezde“ – započinje uvod u knjigu „Energija slobode“ (Stvaralačka biografija Đorđa Marjanovića) muzikolog Marijana Dujović.

I nastavlja: „U knjizi se daju pregled njegovog života i karijere, osvrt na njegovo stvaralaštvo i muzički uticaji. Pokušala sam da prikažem šta sam smatrala da je bitno uticalo na njegovu karijeru. Ovaj rad nije prva knjiga koja se bavi delom Đorđa Marjanovića jer je objavljeno mnoštvo dužih i kraćih novinskih članaka kao i dve manje biografske publikacije, ali cilj ove knjige je da se na jednom mestu predstavi pevačev životni put uz kritičko sagledavanje njegovog opusa u vreme kada je bio aktivan i nakon povlačenja sa scene kao i da se odgonetne tajna njegovog velikog uspeha“.

Autorka je istakla da su lik i delo Đorđa ostavili na nju snažan utisak i da je neosporno bio najveća jugoslovenska pop zvezda XX veka koja je svojim radom, nastupima i izborom pesama uticala na mnoge pevače mlađe generacije u našoj sredini.

Da se radi o izuzetno zanimljivoj, detaljnoj i značajnoj knjizi za našu pop muziku garantuje njena autorka Dujović (1989), koja se već afirmisala kao muzikolog-istraživač, posvećen istoriji nacionalne muzike. Ona je, sa master diplomom na beogradskom Fakultetu Muzičke umetnosti, objavila brojne studije, držala predavanja iz oblasti kojom se bavi u zemlji i svetu.

Napisala je i veoma studioznu biografiju srpskog muzičara Stanislava Biničkog koju je objavio „Clio“.

Ovaj veoma ugledni i cenjeni izdavač je sada objavio i njen novi istoriografsko-analitički rad posvećen Đorđu Marjanoviću (1930) koji je zaslužio da bude napisana ne samo detaljna biografija, već i analiza faktora njegovih uspeha, opis stilskih karakteristika pesama, fenomena „đokista“, Marjanovićevog uticaja na mlađe kolege.

Autorka se postarala da na kraju knjige objavi tri priloga: Spisak prizanja i nagrada, spisak ploča i spisak solističkih koncerata održanih u Beogradu, kao i bibliografiju u kojoj su posebno sakupljene studije, radovi i knjige, novinski članci i vebografija.

Zahvaljujući sinovima Đorđa Marjanovića, sa kojima je uspostavila direktan kontakt, obezbedila je za svoje delo velik broj fotografija i šansu da joj omoguće da pročita njihove beleške o ocu i ispričaju neke razgovore sa njime.

Prema oceni Marijane Dujović, Marjanović se našao među malobrojnima koji su tokom Hladnog rata ostvarili uspeh i na Istoku, pre svega, u Rusiji i na Zapadu (stigao je da nastupa i u Australiji).

Ova knjiga je nezaobilazna lektira za sve koje zanima istorija pop muzike u Srbiji, ali i za one koji nisu bili ni rođeni ili su bili veoma mali tokom 60-tih i 70-tih godina kada je Đorđe Marjanović bio na vrhuncu svoje umetničke karijere.


IZVOR: http://fakti.org/citaliste/energija-slobode-biografija-velike-pevacke-zvezde-djordja-marjanovica

Izvor: https://naukaikultura.com/energija-slobode-biografija-velike-pevacke-zvezde-djordja-marjanovica/


Podelite sa drugima:

Povezani članci