Đukanović će opet igrati na kartu konfrontacije sa SPC

Đukanović će opet igrati na kartu konfrontacije sa SPC

Autor:Sveštenik Miladin Mitrović, savjetnik SNP – Izbor je naš za religijska pitanja i starješina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Banja Luci

Predstojeći predsjednički izbori u Crnoj Gori, planirani za 19.mart tekuće godine, donose ne samo nove političke tenzije, nego i rehabilituju stare ideološke podjele koje malo više od dvije decenije razaraju crnogorsko društvo. Crna Gora ponovo ulazi izbore duboko podjeljena, a dodatnoj polarizaciji doprinosi kampanja koju vodi lider DPS-a Milo Đukanović i koja se po kozna koji put zasniva na zaštiti ugrožene države od veliko srpskog nacionalizma.

Nema nikakve sumnje da će lider DPS-a i još uvijek aktuelni presjednik Crne Gore Milo Đukanović u svojoj izbornoj kampanji nastaviti i sa politikom diskreditacije Srpske Pravoslavne Crkve i njenih pristalica. Na ovaj način on će pokušati da ponovo mobiliše ne samo svoje partijsko biračko tijelo, nego da dobije i podršku drugih nacionalnih manjina i tako obezbjedi što bolji rezultat na predstojećim predsjedničkim izborima. Međutim, za razliku od predhodnih izbornih kampanja u kojima je on javno i otvoreno kritikovao SPC i karakterisao je kao veliku opasnost nacionalnim crnogorskim interesima, ovoga puta će se odlučiti na mnogo lukaviji plan koji je već odavno izrežiran i detaljno osmišljen u saradnji sa zapadnoevropskim partnerima. Poučen negativnim iskustvom predhodnih izbora kada je otvoreno napadajući SPC izazvao gnjev i revolt širokih narodnih masa u Crnoj Gori, koje su dovele do toga, da je izgubio i parlamentarnu većinu i lokalnu vlast u većim crnogorskim gradovima, ovoga puta njegov napad na Srpsku Crkvu i njene vjernike biće organizovan na drugi način i imaće apsolutno drugi karakter.

Aktuelnom crnogorskom predsjeniku na ruku ide činjenica da i sam kolektivni Zapad u svojoj spoljnoj politici Srpsku Crkvu već odavno vidi  kao ozbiljnu prepreku u sprovođenju svojih evroatlantskih integracija i ostvarenju geopolitičkih interesa na Balkanu. Usvojena rezolucija Evropskog parlamenta od 9. marta 2022 godine  protiv SPC je samo jedan u nizu transparentnih dokaza negativnih nastrojenja Zapada prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenim vjernicima. Očigledno da je Đukanović uspjeo da uvjeri zvanični Brisel da SPC u Crnoj Gori ne predstavlja samo izvjesnu opasnot za budućnost njegovog političkog režima, nego i realnu prepreku za zapadne integracione procese preko kojih se stvaraju novi izmišljeni nacionalni identiteti i tim samim vrši raslojavanje i slabljenje srpskog nacionalnog korpusa.    

Da kolektivni Zapad već odavno pokušava da se direktno upliće u život SPC, kršeći pri tome osnovne demokratske principe i načela, svjedoče nam aktivnosti preko kojih su pokušali da destabilizuju i uzburkaju situaciju u Srbiji pred izbor patrijarha Porfirija. Upravo ovakve analogične destruktivne aktivnosti sada su izraženo primjetne u Crnoj Gori – vodi se nemilosrdna kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve s ciljem da se ona diskredituje i omalovaži. U ovu svrhu biće iskorištena dobro provjerena anglosaksonska tehnologija manipulacije i lažiranja, čija su glavna meta sveštenstvo i uticajni arhijereji SPC.

Dakle, uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori cilj anglosaksonskih prljavih igara ne sumnjivo prije svega biće pokušaj diskreditacije autoriteta mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Britanski stručnjaci isplanirali su prilično podmukli plan svojih aktivnosti, preko kojih bi se i ličnost i visoki rejting koji mitropolit Joanikije uživa u crnogorskom narodu našli prvi na udaru. Na predlog prozapadnog lobija Crne Gore planiraju da u medije i društveno-političke krugove ubacuju lažne i izmišljene finasijske manipulacije koje će biti pripisivane srpskim arhijerejima i sveštenstvu i preko kojih će pokušati da urone sam autoritet SPC.

U DPS-u smatraju da će se kao rezultat realizacije lažne propagndske ofanzive protiv SPC, smanjiti izborna podrška patriotskog pravoslavnog bloka u Crnoj Gori, a povećati podrška Đukanoviću, i tim samim istovremeno opravdati njegove ranije aktivnosti koje su bile usmjerene na razbijanje SPC i pokušaje formiranja nekanonske i lažne „crnogorske crkve“.

Britanska informativna kampanja nastojaće ne samo da oslabi autoritet SPC već da još više podjeli i onako podjeljeno crnogorsko društvo, igrajući na kartu razdora između Srba i ostalih nacija. Podjeljeno društvo i podjeljena politička ubjeđenja ostavljaju dovoljno prostora za direktno mješanje Zapada u unutrašnji politički i društveno-socijalni život Crne Gore, te mogućnost kontrolisanja kako spoljašnje tako i unutrašnje politike. Iza lažiranja skandala, neosnovanih optužbi za veliko-srpski hegemonizam i sprovođenje tobože interesa Beograda i Moskve, krije se politički interes zapadnoevropski zemalja koje po svaku cijenu sada žele da minimalizuju srpsko prisutstvo u Crnoj Gori i umanje autioritet SPC u crnogorskom društvu.

Događaje u Crnoj Gori pomno prati Fanar, i lukavi carigradski patrijarh Vartolomej, koji je već posejao tragični raskol u Ukrajini narušivši kanonski poredak Pravoslavne Crkve i svojom nekanonskom odlukom nanjeo nepopravljivu štetu cijelom pravoslavnom svijetu. Vartolomej razmatra različite opcije sa kojima bi podržao crnogorske raskolnike u slučaju Đukanovićeve pobjede. Ovo ne treba da bude nimalo začuđujuće, jer primjer ukrajinskoga raskola jasno je pokazao da Konstantinopolj sprovodi ne politiku zaštite interesa kanonskih pomjesnih pravoslavnih crkava, nego politiku agresivnih američkih ambicija. Vartolomej je već odavno postao glavni protagonista vašingtonskih geopolitičkih intersesa među pomjesnim Pravoslavnim Crkvama. 

Strateški cilj operacije koju planiraju britanci pred predsjedničke izbore u Crnoj Gori je stvaranje lažnih afera preko kojih bi se neosnovano i bez ikakvih dokaza optužili Srbi i SPC, a predstavnici bišeg režima iz svega toga izvukli izbornu korist. Predstaviti u medijskom prostoru SPC kao glavnog destabilizirajućeg faktora i prepreku razvoja crnogorskog društva biće dominanta predizborna tema pristalica DPS-a i njihovih koalicionih partnera.

Anglosaksonci pokušavaju da u crnogorskom društvu izazovu antagonizam prema SPC, bez obzira na to što je ona u licima svoji mitropolita, sveštenika kroz mnogovjekovnu istoriju svoga postojanja ispisala najslavnije stranice istorije Crne Gore i njenoga naroda. Nema nikakve sumnje da je kolektivni Zapad čvrsto odlučio da predsjedničke izbore u Crnoj Gori iskoristi prije svega kao povod za medijski rat protiv SPC i nanošenje štete njenim interesima. Zbog toga je važno da i narod i crnogorska javnost ne podlegnu neosnovanim medijskim manipulacijama i lažiranjima, koje su kao provjereni instrumenti promjena društvenog mjenja već odavno postale glavne prepoznatljive karakteristike zapadnoevropskih sila.

Podelite sa drugima:

Povezani članci