Demonstranti u Zvečanu bacaju prazne flaše na lidera Srpske liste Gorana Rakića – Lavrov: Zbog Kosova novi sukob u Evropi

Demonstranti u Zvečanu bacaju prazne flaše na lidera Srpske liste Gorana Rakića – Lavrov: Zbog Kosova novi sukob u Evropi

Nekoliko novinskih portala prenosi da je lider Srpske liste Goran Rakić zatražio od okupljenih ispred zgrade opštine Zvečan da se pomere kako bi oklopna vozila Specijalne jedinice kosovske policije otišla.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednik ove stranke Igor Simić razgovaraju sa pripadnicima Kosovske policije i Kfora. Zvečan, 29. maja 2023.

Narod to nije dozvolio i uzvikivao je „izdaja“. Kada se Rakić zaustavio ispred oklopnog vozila, gađali su ga praznim flašama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predstavnici Srpske liste zatražili su od KFOR-a da zameni kosovsku policiju u zgradi opštine Zvečan ispred koje lokalni Srbi protestuju i traže da kosovska policija ode iz opštinskih zgrada tri lokalne uprave na severu Kosova naseljene većinski Srbima.

Prethodno su predstavnici te vodeće srpske stranke uz taj zahtev zatražili i da albanski gradonačelnici napuste funkcije, što je i razlog radi kojeg Srbi protestuju ispred opština Zvečan, Leposavić i Zubin potok. Dok su tenzije narasle, Kosovska policija, ali i trupe mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR, pojačale su prisustvo na severu.

U ponedeljak su Igor Simić i Dragiša Milović iz Srpske liste razgovarali su sa američkim pukovnikom iz sastava KFOR-a i zatražili da kosovske policajci unutar opštine u Zvečanu zameni KFOR. Traže da se povuku specijalne jedinice i da KFOR ostane da obezbeđuje zgradu.

„Mogu da kažem da je zaista bio korektan razgovor, da pukovnik razume situaciju u kojoj se svi nalazimo. Naš zahtev je bio da se specijalne jedinice povuku iz opštinske zgrade, da napuste opštinsku zgradu, a da obezbeđenje preuzme KFOR. On sada razgovora sa glavnokomandujućim KFOR-a u vezi našeg zahteva“, kazao je Dragiša Milović okupljenima u Zvečanu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić prethodno je rekao da postoje dva zahteva koja je prosledio predstavnicima KFOR-a i stranim ambasadorima u Prištini, da bi se srpski demonstranti povukli iz zgrada opština na severu, gde su se okupili.

„Naši zahtevi su da šerifi – kako sami sebe nazivaju – ilegalno, odu svojim kućama i vode svoje rođake. I sve specijalne jedinice u zgradi opštine, oko opštine, da se povuku na jug, jer ovo nije policijska stanica, to je gradska kuća“, rekao je Rakić, govoreći u Zvečanu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da će demonstranti ostati do ispunjenja postavljenih zahteva.

„Nećemo otići dok se oni ne povuku. Očekujemo da KFOR ostane neutralan prema statusu kvo, da ne pruža zaštitu nelegalnim parapolicijskim jedinicama, da održava mir jer smo zainteresovani za mir. Građani su došli ovde da zaštite mir i svoje porodice“, rekao je.

Nakon porasta tenzija na severu 26. maja, Srpska lista zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da prekinu ili obustave dijalog sa Kosovom, uz posredovanje Evropske unije (EU).

Kosovska policija je 26. maja pomogla novim gradonačelnicima da uđu u svoje kancelarije. Tome su se usprotivili lokalni Srbi koji su se sukobili sa policijskim zvaničnicima.

Delovanje Prištine oštro je osudio međunarodni faktor koji je od Vlade Kosova zatražio da odustane od „nasilnih mera“.

Novi albanski gradonačelnici izabrani su 23. maja, nakon što su prethodni predsednici opština sa Srpske liste u novembru prošle godine podneli ostavke.

Ova stranka napustila je sve institucije Kosova, zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije automobila sa nelegalnim srpskim tablicama.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike.

Lavrov: Situacija na Kosovu može da isprovocira novi sukob u Evropi

Sergej Lavrov / Foto: AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da je situacija na Kosovu alarmantna i da bi mogla da isprovocira još jedan sukob u centru Evrope.

NATO mirovna misija KFOR je 29. maja ujutru pojačala prisustvo u opštinama na severu Kosova, usled porasta tenzija zbog izbora načelnika opština albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama.

„U centru Evrope sprema se veliki prasak. Upravo na mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju, kršeći svaki zamisliv princip Helsinškog završnog akta i dokumenata OEBS“, rekao je Lavrov 29. maja tokom posete Keniji.

Lavrov je kazao da je Zapad „odabrao smer ka totalnom potčinjavanju svakoga ko na neki način iznosi svoje mišljenje“, prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

Dodao je da su trenutna dešavanja u svetu „geopolitičke prirode“ i da situacija zahteva „geopolitičko rešenje“ koje bi osiguralo bezbednost evropskih država i značilo da „nijedan blok, uključujući NATO, nema pravo da pretenduje na dominaciju u tom delu planete.“

Na severu Kosova su se u ponedeljak lokalni Srbi iz većinski srpskih opština ponovo okupili da se suprotstave novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti, izabranim na lokalnim izborima 23. aprila.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je da će se u ponedeljak, 29. maja, završiti potpuno raspoređivanje jedinica Vojske Srbije u skladu sa naređenjem predsednika Aleksandra Vučića o podizanju borbene gotovosti.

Prethodno je, 26. maja, usred povećanih tenzija na severu Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen.

https://gdb.rferl.org/01000000-c0a8-0242-8007-08db601df13c_w650_r1.jpg

„Jedinice Vojske Srbije će biti pripremljene da izvrše svaku naredbu, u nadi da će se naći političko rešenje“, naveo je Vučević.

Kosovska policija asistirala je albanskim načelnicima opština na severu Kosova – Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, gde većinu stanovništva čine Srbi, da uđu u svoje opštinske prostorije 26. maja.

Međunarodna zajednica osudila je odluku Vlade Kosova da načelnici nasilno uđu u opštinske zgrade i pozvala vlasti na suzdržanost.

NATO je takođe pozvao institucije Kosova da hitno deeskaliraju situaciju na severu.

Izvor: https://hronograf.net/2023/05/29/demonstranti-u-zvecanu-bacaju-prazne-flase-na-lidera-srpske-liste-gorana-rakica-lavrov-zbog-kosova-novi-sukob-u-evropi/

Podelite sa drugima:

Povezani članci