BREME  USUDA IZ  ROMANA „MANDAT“

BREME  USUDA IZ  ROMANA „MANDAT“

Foto:Srđa Mirković

Jedan roman  podstiče na razmišljanje.
Da li će i kada stvaralaštvo pobediti usud u Srbiji?
Da  li je   „osporavanje duhovnosti i  kažnjavanje junaštva“u Srbiji „usud“ ?
Ima li  roman tu moć da uruši  to, dva veka prisutno, breme?!

Piše:Milorad Antonić

U pogovoru romanu Mandat Đorđa D. Sibinovića, književni kritčar Petar Arbutina je  upozorio  da :„ Nad svima lebdi senka vojvode Petra Molera, u čijem su nadimku i sudbini naše istorijsko znamenje i prokletstvo. Hrabri vojvoda i intelektualac doživeo je tipičnu srpsku istorijsku sudbinu – duhovnost su mu osporavali, a junaštvo kažnjavali. To je usud koji traje.“  

Upravo ta reč-usud-uznemirujuća je.Ona opominje tim pre što nam ukazivanje na  njegovo strašno prisustvo ne bi smelo proći bez adekvatnog odgovora. Kako da se  okrenemo  skidanju  bremena  usuda? Čime da ga skidamo?

Izgleda da je  pravo vreme, kad niko drugi ne može, da nas knjige konačno pokrenu ka odgovoru zašto smo,kako reče Arbutina „Nedovoljno hrabri da se otrgnemo od kukavičlukom preoblikovanih mitova, nedovoljno odlučni da krenemo u susret strahu i gorkim saznanjima, nedovoljno iskreni prema sebi i previše uplašeni od istine…“!

Po logici  i  dešavanju iz naše i svetske prošlosti niti bi bilo čudno niti prvi put da knjige imaju glavnu reč u pokretanju progresije jer upravo su baš knjige,kao npr. “Staroegipatska Knjiga mrtvih“, „Mahabharata“, „Dnevnik Ane Frank“… do “Miroslavljevog jevanđelja,“ „Dušanovog zakonika“,„Gorskog vijenaca“,„Seoba“,„Na Drini ćuprija“…menjale svet i svest!

U prilog istini o toj moći da  pokrenu pozitivna razmišljanja i procese promena i menjanja shvatanja  svedoče nam i zabranjene knjige, npr: Devnik reditelja i pisca Živojina Pavlovića, knjiga “Filip na konju” pa, predstava “Golubnjača”, po delu Jovana Radulovića i “Pismo-glava” Slobodana Selenića, “Tren 2” i “Pismo iz 1971” Antonija Isakovića, “Moć i strepnje” i “Stvarno i moguće”Dobrice Ćosića, itd. itd. I ne samo pomenute. Mnoge knjige i romani zabranjivani su i jednostavno bili nepoželjni pa su im,  kao npr. “Odabranim stihovima” Crnjanskog,krojači tog vremena prišili zakrpu da “remeti nacionalnu ravnotežu”.

S pravom  gospodin Arbutina, konstatuje da  „kod Srba ni bioigrafije nisu konačne,dešavaju nam se karmički grehovi,kao opomena za iznuđeni zaborav,ne daju nam da živimo kao što onima koji se tiču ne daju da imaju posmrtni mir. Da li nas  određuje nacionalni usud ili politička realnost ili je naša egzistencija samo neuspeo pokušaj bežanja od oboje.“

U poimanju vrednosti književnog dela i stvaralaštva nema razlike da li je knjiga zabranjena ili je njen autor doživeo da ne preživi Molerove strahote.

A,podsećanja radi Moler, taj mladi vojvoda i intelektualac je u borbi za odbranu Loznice 1813.godine zbog nedostatka mastila svojom krvlju ispisao pismo ustaničkim vođama da bi 1816.godine dospeo u zatvor u Beogradu  ,bio je prvi predsednik srspke narodne  vlade ili,kako se ta funkcija tada zvala,predsednik  Narodne kancelarije, od 1815.do 1818. On je žrtva nesporazuma,koji i dalje traje u srpskom  rodu. Zašto? Zbog tipičnog srpskog političkog gladovanja za vlašđu koja i dan danas traje. Bio je trn u oku Milošu Obrenoviću. Zašto? Zato što je u njemu video konkurenta za prevlast u Srbiji.I nameštena mu je tipična srpska rulet zamka “ko će kome ako neće svoj svome” . Optužili su ga „da je proneverio narodni novac“ što nikada nije dokazano.Pogubljen je on i kapetan Radič Petrovič u vreme Seče knezova kao prvi opozicionari  Milošu Obrenoviću.  .

Suština je svakako u najbesčasnijem oduzimanju života ali i snage stvaralaštu. Kroz eto zabrane knjiga,ubijanje intelektualaca,( Petar Nikolajević Moler je bio školovan slikar, poznat po radovima u više manastira u predustaničkom periodu). Tako je kroz osporavanje duhovnosti i istovremeno  kažnjavanje junašva kao u slučaju Petra Molera jednog od ključnih likova romana Mandat, krojen usud  koji nosimo kao breme. Kad čitaoci ovih redova pročitaju  roman  Mandat shvatiće kolika je važnost rađanja svesti o tom zlu, a ovaj roman kroz sudbinu Petra Molera ukazuje na svu pogubnost trajanja usuda i njegovog bremena i neobjašnjivosti nečinjenja. Zato ovaj roman dolazi,reklo bi se, u pravo –krajnje vreme -da  stvaralašptvo,kao zvonik poziva na urušavanje usuda. Sudbina Petra Molera bi,sudeći po utiscima i porukama,kao jedna je od najupečatljivijih  smeštena u radnju kojoj današnje vreme  otupljenu oštricu nekadašnje moći stvaralaštva može uz snažnu  poruku ovog romana  uzdići na pijadestal uzdizanja neophodnog značaja književnosti. Romana pre svega. A upravo su romani riznice iz kojih izviru poruke koje mogu, ili bi bar trebale,ako sve nije izgubljeno, da  ulivaju samopouzdanje, poverenje, učvršćuju ubeđenja u sopstvene vrednosti, motivišu i inspirišu, podstiču i navode na otpor bremenu  usuda. Mandat  baš ima tu snagu. I došla je u pravom trenutku.Jer ako danas, mnogi od nas, da ne govorim o onima pre nekoliko decenija, prepoznaju svoju sudbinu u sudbini „hrabrog  vojvode i intelektualaca“ Petra Molera mladog i školovanog slikara, stvaralaštvo će pobediti usud. A breme će biti lakše. Ali ako je ne prepoznaju-trajaće!

Da li zaista  taj usud vekovima stanuje u  Srbiji?

                                        Knjige. I njima hvala.

Teško da se citirana poruka iz pogovora Petra Arbutine u romanu Mandat može drugačije doživeti osim kao breme.Jer usud lako navodi na pomisao da jednog dana svi budemo Moleri, po  njegovom prokletstvu. Ili nas možda već ima i previše?!

Dakle usud! Da usud traje kao istorijsko prokletstvo poruka je iz  romana Mandat.Ali  teže podnošljivo od njegovog bremena je  činjenica  da ga,gle čuda, sa lakoćom nosimo kao kad izgovaramo reči „dobro jutro“ i dobar dan“. Znači li to da smo imuni,na to da nam se zaista  „duhovnost osporava, a junaštvo kažnjava“.

Zato,ako za  druge vrednosti svoga i svekolikog  stvaralaštva oko nas ne prepoznajemo, znači li to da nam je  to smisao života? Ili možda već sad, pa da dalje ne dužim, živimo život kao činjenicu da nam je život promašen? Zar su nam potrebni životni modeli gotovog skrojenog života?! Pogotovo ne života krojenog i vrednovanog  po neadekvatnim merama, osudama i kaznama. Jer dok traje usud nema uživanja u životu! Takav život je gotov! Na pogubnost takvog modela skrenuo nam je pažnju Mandat i da ne ponavljam  (vidi: https://sedmasila.rs/roman-mandat-djordja-d-sibinovica/ ali  kako  i čime  prekinuti  to breme koje traje još iz vremena Petra Molera i Prvog srpskog ustanka. Ima li jedan roman tu moć da uruši  dva veka prisutno breme  usuda?!

Istovremeno ni skepticizam ne pomaže.

Podsetiću čitaoce ( objavili smo to),  kako je autor ovog romana, jednom prigodom,svojevremeno za vreme njegovog života od Patrijarha Pavla zatražio savet. Upitao je patrijarha :„Da li je patnja rezultat lične slabosti  ili je ona odraz specifične težine vremena u kojem je svaki čovek razrešava“. Patrijarh mu je odgovorio:  “Bog ne pušta veće teškoće nego što  možemo da izdržimo.“

Od upućenog saveta prošlo je mnogo vremena, ali  vreme nije bilo prepreka verovanju u savet. Naprotiv. Da  je Sibinović svo vreme bio tu  da bi nam ukazao  na prave vrednosti svedok je Mandat !

Čini se više nego dovoljno. Uz savet blagopočivšeg Patrijarha Pavla i opomenu o neophodnosti  udaljavanja od bremena  usuda koja nam stiže iz  romana Mandat pokretačka snaga  jednog romana može  čitaocima vratiti snagu knjige, a knjigama i stvaralaštvu uopše  obezbediti sigurno mesto u društvu sa  zavidnim vrednostima.

To bi trebalo da znači  da se protiv  usuda  bore dela naših stvaralaca. Eto npr.Knjige. I njima hvala.

Usud i njegovo breme prestaju da stanuju u nama kada  polja na koja se nasilno uselio i ovladao njima orode stvaralaštvom koje izlazi iz verovanja i ubeđenja,a ne iz,opet da citiram Arnbutinu, „kukavičlukom preoblikovanih mitova“. Tako će svi Petri Moleri iz istog i sličnog „vrtloga   srpske istorijsko-političke realnosti“ zaslužiti da  se njima ponosimo. Spomenici njima  i nazivi ulica po njihovim imenima  samo su poruke da  im se poklonimo. U svesti svakog od nas, u čitankama, udžžbenicinma, romanima…!

Bez tokvog odnosa usud uništava i vreme i ljude.Tako bi se mogla protumačiti jedna od poruka iz ovog romana koji čini se ipak daje nadu !

Podelite sa drugima:

Povezani članci