BOLTON: Međunarodni krivični sud u Hagu je nelegitiman, to je opasna institucija

BOLTON: Međunarodni krivični sud u Hagu je nelegitiman, to je opasna institucija

Bivši savetnik američkog predsednika Džon Bolton kritikovao je odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina, jer u tome vidi pretnju diplomatskom rešenju krize u Ukrajini.

„Ako želite da dođe do pregovora, da li mislite da će nalog za hapšenje Vladimira Putina to učiniti manje ili više verovatnim?“, upitao je Bolton, inače jedan od jastrebova u američkoj politici, tokom gostovanja na televiziji „Skaj njuz“.

Prema njegovom mišljenju, Međunarodni krivični sud je veoma opasna institucija.

„Smatram, i tako je već dugi niz godina, da je Međunarodni krivični sud u osnovi nelegitiman i SAD ne bi trebalo sa njim da sarađuju. MKS je nelegitiman, jer je to vršenje državne vlasti u vakuumu, bez ikakvih ustavnih okvira koji bi ga obuzdavali“, objasnio je bivši američki zvaničnik.

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i komesarke za prava dece Marije LJvove-Belove zbog optužbi za navodno „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece.

Ruski zvaničnici su veoma oštro osudili nalog za hapšenje Putina, ukazujući da on nije pravno obavezujući i da je apsolutno ništavan.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin upozorio je da je ta odluka jedna vrsta agresije na celu zemlju, jer se napad na predsednika tumači i kao napad na Rusiju.

(RT Balkan)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/bolton-medjunarodni-krivicni-sud-u-hagu-je-nelegitiman-to-je-opasna-institucija/

Podelite sa drugima:

Povezani članci