BOLTON: Međunarodni krivični sud u Hagu je nelegitiman, to je opasna institucija

BOLTON: Međunarodni krivični sud u Hagu je nelegitiman, to je opasna institucija

Бивши саветник америчког председника Џон Болтон критиковао је одлуку Међународног кривичног суда (МКС) да изда налог за хапшење руског лидера Владимира Путина, јер у томе види претњу дипломатском решењу кризе у Украјини.

„Ако желите да дође до преговора, да ли мислите да ће налог за хапшење Владимира Путина то учинити мање или више вероватним?“, упитао је Болтон, иначе један од јастребова у америчкој политици, током гостовања на телевизији „Скај њуз“.

Према његовом мишљењу, Међународни кривични суд је веома опасна институција.

„Сматрам, и тако је већ дуги низ година, да је Међународни кривични суд у основи нелегитиман и САД не би требало са њим да сарађују. МКС је нелегитиман, јер је то вршење државне власти у вакууму, без икаквих уставних оквира који би га обуздавали“, објаснио је бивши амерички званичник.

Међународни кривични суд је 17. марта издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина и комесарке за права деце Марије Љвове-Белове због оптужби за наводно „илегално депортовање“ украјинске деце.

Руски званичници су веома оштро осудили налог за хапшење Путина, указујући да он није правно обавезујући и да је апсолутно ништаван.

Председник Думе Вјачеслав Володин упозорио је да је та одлука једна врста агресије на целу земљу, јер се напад на председника тумачи и као напад на Русију.

(РТ Балкан)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/bolton-medjunarodni-krivicni-sud-u-hagu-je-nelegitiman-to-je-opasna-institucija/

Podelite sa drugima:

Povezani članci