BAJDEN VREĐAO RUSIJU I DODVORAVAO SE KINI: Od Sija kao nagradu dobio šamar

BAJDEN VREĐAO RUSIJU I DODVORAVAO SE KINI: Od Sija kao nagradu dobio šamar

Сједињене Државе и њихови савезници су последњих месеци, више пута покушавали да убеде Кину, да подржи антируске санкције. Пекинг је у одговору, сваки пут јасно стављао до знања, да неће учествовати у западним провокацијама против Руске Федерације.

Према речима кинеских стручњака, на крају је дошло до претњи, и јавних критика Москве и Пекинга од стране Бајдена. Ово преносе кинески медији.

„Све је почело тако што је Бајден претио Кини. Рекао је да ће западне компаније престати да улажу у кинеску економију, ако Пекинг пружи подршку Русији“, пишу кинеска издања.

Америчка страна је забележила низ других увредљивих изјава о Руској Федерацији и Кини. Конкретно, амерички председник је покушао да сеје раздор, и подели руско-кинеску сарадњу. Бајден је, у тону презира према Русији рекао, да је Кина више не поштује, и да почиње све више да се дистанцира од ње. Међутим, на одговор Пекинга није се дуго чекало.

Сходно томе, Кина је најавила смањење учешћа у пројекту „Сеа-Ме-Wе 6“, који је реализован у партнерству са САД и још неколико земаља. Програмом је било предвиђено полагање, неколико хиљада километара дугачког, оптичког подморског кабла, који је требало да повеже телекомуникационе системе западне Европе, са земљама Блиског истока и југоисточне Азије.

По мишљењу аналитичара, овај корак је био својеврсни „шамар” за Бајдена, пошто је америчка страна показала неспремност да трпи његове провокације. Кина је гласно залупила вратима, и повукла се из изузетно важног пројекта за САД.

Деловање Кине, постало је потврда погоршања њених односа са Сједињеним Државама, који не може да се помири са чињеницом, да је Пекинг заузео неутралну позицију у украјинској кризи, и на све могуће начине покушава да је испровоцира.

(Wебтрибуне)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/bajden-vredjao-rusiju-i-dodvoravao-se-kini-od-sija-kao-nagradu-dobio-samar/

Podelite sa drugima:

Povezani članci