AMERIKA SPREMA VOJNU INTERVENCIJU U MEKSIKU

AMERIKA SPREMA VOJNU INTERVENCIJU U MEKSIKU

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem rekao je da on priprema predlog zakona koji bi „otvorio put“ za slanje američke vojske u Meksiko, tvrdeći da je vreme za Ameriku da „postane oštra“ kada je reč o njihovom južnom susedu, nakon što je prošle nedelje tamo kidnapovano četvoro Amerikanaca.

Grejem je na „Foks njuzu“ rekao da će on pratiti savete nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa kada je reč o politici prema Meksiku.

„Rekao bih Meksikancima: Ako nastavite da pružate zaštitu trgovcima narkotika, onda ste neprijatelji Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je senator.

On je dodao i da će „predložiti zakon koji će pojedine meksičke kartele proglasiti stranim terorističkim organizacijama i koji će, ukoliko to bude neophodno, dozvoliti upotrebu vojne sile“.

„Rekao bih meksičkoj vladi: Ako vi nećete da počistite sopstveno dvorište, mi ćemo to učiniti.“ Ostaje nejasno kakvu vrstu zakona je senator Grejem imao na umu“, navodi „Hil“.

Upotreba američke vojske u Meksiku morala bi prvo da bude odobrena od strane oba doma Kongresa, a nakon toga i predsednika SAD. Ukoliko bi on uložio veto na takav zakon, u Kongresu bi bila neophodna dvotrećinska većina za njegovo nadglasavanje.

Čak i tada predsednik Bajden, kao glavnokomandujući, ima direktnu kontrolu nad oružanim snagama. On se obavezao da će zajedno sa meksičkim vlastima raditi na zaustavljanju protoka zabranjenih droga preko granice.

Guverner meksičke države Tamaulipas Ameriko Viljareal rekao je da su dvoje od četvoro Amerikanaca pronađeni mrtvi, dok je jedan ranjen. Oni su kidnapovani u meksičkom gradu Matamoros, nakon što su se našli u centru obračuna narko-kartela.

Četvoro Amerikanaca je putovalo u kombiju sa tablicama Severne Karoline, a američke vlasti, koje veruju da su oni najverovatnije greškom zamenjeni za druge osobe, ponudile su nagradu od 50.000 dolara za njihov bezbedan povratak.

Gradom Matamorosom, na obali Meksičkog zaliva, dominira Golfski narko-kartel. I drugi gradovi i savezne države u toj zemlji postale su poprište krvavih sukoba između zaraćenih kriminalnih organizacija koje se međusobno bore za moć.

Nekadašnji ministar pravde u administraciji predsednika Trampa Vilijam Bar nazvao je Meksiko „propalom narko-državom“ u intervjuu za „Foks njuz“, dodajući da njena vlada korumpirana i „nesposobna da se obračuna sa kartelima“.

„Sa tim grupama moramo da se obračunamo kao sa ISIS-om“, rekao je Bar. „Moramo da koristimo sva sredstva koja imamo na raspolaganju, bilo da je reč o ekonomiji, obaveštajnim službama, vojsci i policiji, kako bi se obračunali sa tim grupama“, rekao je on.

U „zagrevanje“ američke javnosti za intervenciju u Meksiku uključio se i „Volstrit džornal“ za koji je Bar je početkom marta pisao kolumnu u kojoj je naveo da „ukoliko vlada neke države nije u stanju ili nema želje da spreči nasilne grupe da sa njene teritorije vrši napade na druge države, one zemlje koje od toga trpe imaju pravo da izvrše direktnu akciju na njenoj teritoriji“.

Tu je i kolumnista „Spektejtora“ Ben Domenek koji navodi da bi SAD mogle da uvedu sankcije meksičkim političarima koji tolerišu kartele „na isti način na koji sankcionišemo one koje sarađuju sa Iranom“.

On navodi da bi SAD, umesto što intervenišu u udaljenim zemljama koje ne predstavljaju ozbiljnu pretnju po američku bezbednost, trebalo da „naprave ozbiljne korake kako bi okončali šaradu da je Meksiko bilo šta osim propale narko-države“.

Sa druge strane, predsednik Meksika je poručio da neće dozvoliti nijednoj stranoj vladi da interveniše na teritoriji te zemlje, „a kamoli vojnu intervenciju“.

On je naveo da predlog američkih senatora predstavlja pretnju po suverenitet Meksika.

(RT Balkan)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/amerika-sprema-vojnu-intervenciju-u-meksiku/

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x