AMERIČKI SENATOR REKAO APSOLUTNO SVE O RATU UKRAJINI

AMERIČKI SENATOR REKAO APSOLUTNO SVE O RATU UKRAJINI

Američki senator Mit Romni pohvalio je strategiju Vašingtona da šalje ogromnu vojnu pomoć Rusiji, ocenivši da je to odličan način da se SAD suprotstave Rusiji, dokle god su samo Ukrajinci ti koji ginu.

Romni, koji je kao kandidat republikanaca izgubio na predsedničkim izborima 2012. od Baraka Obame rekao je da je najbolji način za SAD da ublaže bezbednosnu pretnju koju predstavlja Kina da osiguraju poraz Rusije u Ukrajini.

“Slabljenje Rusije slabi njihovog saveznika Kinu”, rekao je Romni. “I uzgred, biti u mogućnosti da uzmemo iznos koji je jednak oko 5 odsto našeg vojnog budžeta… da pomognemo Ukrajincima je najbolja investicija ikada za nacionalnu odbranu.”

“U Ukrajini naši ne gube živote. A Ukrajinci se herojski bore protiv Rusije, koja ima 1.500 komada nuklearnog oružja uperenog protiv nas. Dakle, mi umanjujemo i uništavamo rusku vojsku za veoma mali novac”, pojasnio je on.

Dok su američke snage pošteđene krvoprolića – barem zvanično – ukrajinske trupe nisu te sreće. Procenjuje se da je 43.000 ukrajinskih vojnika ubijeno otkako je Kijev započeo kontraofanzivnu operaciju početkom juna, prema proceni ruskog Ministarstva odbrane od 4. avgusta. Od početka sukoba u februaru 2022. Ukrajina je izgubila 400.000 vojnika, rekao je prošle nedelje u intervjuu Takeru Karlsonu bivši viši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor, penzionisani pukovnik američke vojske.

Bez obzira na to, Romni tvrdi da su napori SAD da naude Moskvi preko ukrajinskih leđa bili uspešni, šaljući poruku kineskim liderima i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. On je ranije tvrdio da je Rusija “geopolitički protivnik” i da je “jedini pravi saveznik” Kine.

“Oslabljena Rusija je dobra stvar”, rekao je Romni. “To govori Kini da preispita svoje teritorijalne ambicije. To Rusiji govori, što je možda najvažnije, da Putinova vizija o ponovnom uspostavljanju ruske imperije i hvatanju starih bivših sovjetskih republika nije nešto što će funkcionisati”.

Tokom svoje neuspešne predsedničke kampanje 2012. godine, Romni je Rusiju nazvao “geopolitičkim neprijateljem br. 1 Amerike“. Obama je odgovorio šaleći se da “Osamdesete sada traže nazad svoju spoljnu politiku jer je Hladni rat završen već 20 godina”.

Što se tiče Romnijeve tvrdnje da SAD “razaraju” rusku vojsku naoružavajući Ukrajinu, situacija pokazuje da nije baš tako. Ruske snage su daleko veće, bolje naoružane i otpornije nego kada je sukob počeo, a stekle su 18 meseci iskustva u uništavanju NATO naoružanja i suprotstavljanju NATO borbenim taktikama.

(RT Balkan)

Preuzeto sa: https://www.intermagazin.rs/americki-senator-rekao-apsolutno-sve-o-ratu-ukrajini/

Podelite sa drugima:

Povezani članci