Aleksandar Živković: Američke sudanije na Kosovu

Aleksandar Živković: Američke sudanije na Kosovu

Pripadnik elitne američke 101. vazdušno-desantne jedinice „Vrišteći orlovi“ i policajac tzv. Kosova (Izvor: Društvene mreže)

Hovenijerov „žuti karton“ Kurtiju, brzo je relativizovao državni sekretar Blinken uručujući ga „obema stranama“, Prištini i Beogradu, dok je Srbe sa Severa ostavio iza aut linije

Hronika najavljene predaje (17)

Petar Kočić je ovekovečio K. und K. vlast u Bosni nazivom sudanije, koji je čitao kao: suda nije. Kolonijalne vlasti, međutim, moraju katkad da presuđuju, koliko god da, od Pilatovih vremena, volele da svoj sud pripišu domorocima.

U ubrzanju zbivanja na Severu Kosova izazvanih Kurtijevom potrebom da izazove incidente širih razmera, morali su i Amerikanci da „izađu na čistac“. Za sada je najveći uspeh njihove intervencije, da je i najvećim evrointegralistima među Srbima, moralo da postane jasno ko je gazda u kući. Albanci to odavno znaju i bili su neprijatno iznenađeni kaznom u vidu isključenja iz aktuelnih NATO manevara. Ostale eventualne sankcije koje je ambasador Hovenijer najavio, što je zanimljivo i preko srpskih medija, Florijan Biber je opravdano nazvao blagom kaznom, analognom žutom kartonu u fudbalu.

Hovenijerovi stavovi o tome da će Kurtijeva politika dovesti do stvaranja nekog protektorata, čak Palestine, na Severu Kosova, zasluživali bi veću pažnju da zaista najavljuju neki zaokret u američkoj balkanskoj i kosovskoj politici.

Ali da zaokreta nema, brzo je pokazalo saopštenje državnog sekretara Blinkena, koji je žuti karton uručio „obema stranama“: Kurti da povuče specijalce iz opštinskih zgrada, a Vučić vojsku sa granice. Kosovski Srbi da ostanu iza aut linije i da se ne čuju ni kao publika dok im sudanija ne odredi status.

I iz ovako nepovoljne situacije neka patriotskija vlast u Srbiji mogla bi da izdejstvuje bar minimalnu korist upravo za kosovske Srbe (Sava Manojlović pominje „demilitarizaciju Severa“), a možda bi se mogla donekle popraviti i međunarodna pozicija zemlje zahtevom da se preispita nedemokratski Brisel .

Međutim, daleko smo od elementarno patriotske vlasti, što će reći, državno, socijalno i demokratski odgovorne vlasti. Čak se i javno raspoloženje usmerava ka pitanju kako da opozicione partije uspostave kontrolu nad narodnim protestima i, verovatno, po iskustvu iz ranijih protesta, razvodne zahtev za smenu Alfa Vuka, čak i za izbore, jer je procena da on još može da doprinese realizaciji Brisela 2 (dr Zoran Čvorović).

„Finta – dijalozi“ vlasti i opozicije na RTS-u, izgleda da pokazuju da je scenario o kome govorimo realniji, od „obojene revolucije“ kojom je počelo u poslednje vreme da se tepa navodno Suverenom Vođi.

Dok god se opozicija ne suprotstavlja Vučićevoj kosovskoj politici, imamo prava da je optužujemo i za gori greh: da je nedozrela za nošenje sa američkom sudanijom i formulisanje i zastupanje srpskih državnih i nacionalnih ciljeva.

Oprema: Stanje stvari

(Žurnal, 1. 6. 2023)

Preuzeto sa; https://stanjestvari.com/2023/06/01/aleksandar-zivkovic-americke-sudanije-na-kosovu/

Podelite sa drugima:

Povezani članci