A šta kad nam na naplatu dođe ova toksična sadašnjost? Odgovor je u romanu “Atopija” Ivana Đurđevića…

A šta kad nam na naplatu dođe ova toksična sadašnjost? Odgovor je u romanu “Atopija” Ivana Đurđevića…

(Иван Ђурђевић – Атопија, цовер)

У каквом ћемо свету живети у врло блиској будућности када нам на наплату дођу последице токсичне садашњости? И како ће у таквом свету изгледати потрага за слободом, срећом и љубављу? То су кључна питања која поставља “Атопија”, други роман Ивана Ђурђевића, у издању издавачке куће Пресинг.

Као што и доликује правој дистопији, главни јунак овог романа нема име. “Он је број 36. Људи су изгубили властита имена. Постали су бројеви”., пише о “Атопији” легендарни Жикица Симић, психолог, публициста, чувени радио водитељ и аутор неколико култних емисија:

– Број 36 као да је на странице “Атопије“ дошао из неке рок песме. Некако је неснађен, усамљен, дезоријентисан, фрустриран, изгубљен, “сувише осетљив за тај свет”. Он је човек “старих начина”, како је ту врсту људи дефинисао Волон Грин. “Чудно и збуњујуће створење”, рекло би се, неприлагођено свету око себе.

(Иван Ђурђевић/Пхото: приватна архива)

А свет око њега “стигао је на пола пута до најмрачнијих визија Орвела, Хакслија и Замјатина“, каже један лик из овог романа, чија се радња, иначе, дешава 2030. године. Будућност нам је – као што се види и из ове временске перспективе – веома светла.

“Уместо морала, филозофских и вредносних система заснованих на вишемиленијумској традицији, уместо хуманизма, емпатије и љубави, светом ће владати алгоритми, вештачка интелигенција и статистика.

Прочитајте “Пластелин” Ивана Ђурђевића… Пеца Поповић јесте, за једну ноћ, и ево шта је рекао

Конзумеризам ће постати свеопште прихваћена религија. „Грамзиви, бескрупулозни акционари глобалних конгломерата“ господариће људским животима. Њихови профити биће мера свих ствари. У том дистопијском амбијенту живи главни јунак романа. Необичним сплетом околности један далеки пропланак – у “подручју без сигнала”, ван домашаја интернета, друштвених мрежа и Великог Брата – постаје последње уточиште Броја 36 и његове ортакиње (љубавнице, сродне душе) Броја 35.”, пише Жикица Симић и закључује:

“Ђурђевићев роман је егземплар негативне утопије. По том својству је “редак звер” у српској књижевности. Застрашујућа дискрепанца између технолошког напретка и цивилизацијског суноврата је у њему представљена на начин достојан највећих светских мајстора овог жанра. А верујем да би и Радоје Домановић и Борислав Пекић с поштовањем и одобравањем подигли своје шешире за младог колегу”.

Роман “Атопија” ових дана стиже у књижаре, а биће препознатљив и по атрактивним корицама које су радили Зоран Стојковић и Алекса Васовић из студија Оригами.

(Иван Ђурђевић – Атопија, цовер)

ИЗВОР: https://headliner.rs/2023/05/19/a-sta-kad-nam-na-naplatu-dode-ova-toksicna-sadasnjost-odgovor-je-u-romanu-atopija-ivana-durdevica/

Podelite sa drugima:

Povezani članci