27. mart 1941. I grob i rob

27. mart 1941. I grob i rob

Demonstracije u Beogradu 27. marta 1941. godine

Piše: Mišo Vujović

Bila je to još jedna podvala Engleza prema Srbima. Velika i za Srbe sudbinosna. Podvala od koje se srpski narod još nije oporavio. Podvala koja je razorila pamćenje.

Krateri u kolektivnoj memoriji srpskog naroda i danas nisu zatrpani istinom. Te rane još krvare na izmučenom telu naroda koji Boga pravde u svojoj himni priziva, kako u Nečujnim zvonima zapazi Zoran Bogavac.

Britanci poraženi od Nemaca kod Denkerka smišljali su kako da se sa tuđim žrtvama obračunaju sa nacistima. I Francuska je bačena na kolena gotovo bez otpora. Ministri spoljnih poslova Nemačke i SSSR-a Rebentrop i Molotov potpisuju pakt o nenapadanju.

Procene komandnog kadra Jugoslovenske kraljevske vojske, Vlade Cvetković – Maček i namesnika kneza Pavla bile da je rat sa Nemačkom u tom trenutku ravan samoubistvu. Na osnovu te procene knez Pavle Karađorđević u Berlinu pregovara sa Hitlerom o pristupanju Trojnom paktu gde se Jugoslavija pozicionira kao neutralna zamlja sa garancijom da vojska neće koristiti njenu teritoriju što je podrazumevalo potpunu vojnu neutralnost.

U Beču 24 marta 1941 godine protokol o pristupanju Trojnom paktu potpisuju Dragiša Cvetković predsednik vlade i Aleksandar Cincar Marković sa jedne i fon Ribentrop sa druge strane. Tri dana kanije kreću demostracije pod parolom “Bolje rat nego pakt”.

Ta podvala, u kojoj su učestvovali i narod i crkva, braneći dostojanstvo i tradicionalni slobodarski duh, slavu Velikog rata, nesvesni da je ti još jedna mišolovka, prerašće u agoniju i višedecenijsko duhovno ropstvo pod komunizmom.

Taj 27. mart 1941. godine opredeliće sudbinu srpskog naroda. Srbi će iskrvariti u međusobnim okršajima, na stratištima u logorima na kraju će izaći kao samoporaženi pobednici koji će sebe pokoriti.

Dok je knjaz prognanik napuštao Beograd izgnan i prokužen kao izdajnik u Britanskom poslanstvu se naveliko slavilo prinošenje nove žrtve nacističkoj nemani.

Nemci će se sada zabaviti žilavim i ratobornim Srbima neskriveno su likovali u kolevci nacizma. Britanci su mnogo pre Hitlera sprovodili genocid i rasističke akcije širom svojih kolonija. Hitler 1932 godine odaje priznanje izjavom: ”Oduševljavam se engleskim narodom“!

U kolonizaciji oni su učinili nemoguće” ta godine u Britaniji je osnovan fašistički savez kojim je rukovodio baron Osval Mozli.

Demonstracije 27. marta 1941 godine razbesnele su Hitlera koji naređuje surovu odmazdu nad Srbima. U ranim jutarnjim časovima 7. aprila 1941. godine počinje nacističko bombardovanje Beograda.

Sledi raspad i kapitulacija zemlje. Odmazde, deportovanja, logori, genocid, građanski rat sa finalnim savezničkim bombardovanjem 1944. godine, gradova u Srbiji i Crnoj Gori takođe u režiji Engleza.

 Izvor: https://www.in4s.net/27-mart-1941-i-grob-i-rob-2/

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 glasovi
Glasanje za članke
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
слободан млинаревић
слободан млинаревић
10 meseci pre

„… pristupanju Trojnom paktu gde se Jugoslavija pozicionira kao neutralna zamlja…“.  Kakva kontradikcija??!! Kako je moguće biti neutralan, a istovremeno biti u nekakvom paktu? Autor je zaboravio, da je Srbija pre toga bila četiri godine u ratu sa državama koje su bile na strani Nemaca i kasnijeg „Trojnog pakta“. Jasno je da je bilo u interesu Engleza da se 27. mart desi! Autor ne spominje posledice po Jugoslaviju, posebno po Srbiju, da je smo pristupili Trojnom paktu. A sigurno bi bili na kraju gubitnici, sa obzirom na rezultate Drugog svetskog rata. Retko subjektivan i površan materijal o 27. martu!