19 organizacija osudilo ograničavanje sloboda u Republici Srpskoj

19 organizacija osudilo ograničavanje sloboda u Republici Srpskoj

Фото: Мелани Исовић

Ми, доле потписане организације посвеćене промоцији универзалних људских права, желимо да изразимо снажну подршку непрофитним организацијама и медијима из Републике Српске, која је ентитет у Босни и Херцеговини, и да осудимо напоре власти у Републици Српској које желе да ограниче људска права, нарочито слободу изражавања и удруживања бранитеља људских права, медија и оних који отворено критикују корупцију и кршење закона од стране власти.

Извор: Саопштење:

Влада Републике Српске жели да наметне нове законе у својој надлежности: измјене и допуне Кривичног законика Републике Српске којима се клевета и увреда криминализују члановима 208а. и 208б, као и изношење личних и породичних прилика чланом 208в, и Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација у Републици Српској којим се успоставља посебан регистар невладиних (непрофитних) организација основаних у Републици Српској које примају средства из иностранства, те их означава као „агенте страног утицаја“ чиме се додатно бирократизује и отежава њихов рад.

Оба закона намјерно су нејасна и могу се изузетно широко тумачити како би се у великој мјери ограничила слобода изражавања и удруживања бранитеља људских права, медија, новинара, активиста, невладиних организација и свих других грађана. Према правним анализама водеćих правних стручњака, ови закони се не могу сматрати „неопходним у демократском друштву“. Штавише, промјене у законима Републике Српске неćе угушити слободе само унутар Републике Српске, веć ćе имати потенцијално застрашујуćи утицај на читаву Босну и Херцеговину. Они представљају директан законодавни напад на цивилно друштво, медије и отворено изражавање било које врсте критике или неслагања.

Међународни стандарди људских права о слободи изражавања и слободи удруживања, као и међународне обавезе Босне и Херцеговине који проистичу из чланства у Савјету Европе, ОЕБС-у и Уједињеним нацијама уопште нису узете у обзир у припреми ових закона и у расправи о њима. Оквир за добијање статуса кандидата Босне и Херцеговине у Европској унији јасно налаже да Босна и Херцеговина мора испунити одређене услове, међу којима мора гарантовати слободу изражавања и слободу медија, као и владавину права и друга основна права. Правне иницијативе које се јављају у Републици Српској сушта су супротност томе.

Позивамо све надлежне органе да поштују своје обавезе према међународним стандардима људских права тако што ће учинити све што је у њиховој моćи да спријече усвајање ових закона. Уколико се ови закони донесу, многе непрофитне организације биће спријечене да раде, а многи медији и новинари мораће примијенити аутоцензуру. Ови закони би били неизмјерно штетни за грађански простор у Босни и Херцеговини и директно би утицали на цивилно друштво и медије у Републици Српској.

Промоција и заштита једнаких и неотуђивих права чине основу владавине права, мира и безбједности. Ово је посебно важно у контексту Босне и Херцеговине како би се осигурало да људска права и слободе не буду уназађене, те да се власти понашају у складу са демократским принципима и стандардима људских права. Уколико се то не догоди, крхка демократија у Босни и Херцеговини може се врло лако разбити у ситне комаде.

Удружење новинара Бјелорусије – Беларусиан Ассоциатион оф Јоурналистс (БАЈ)

Центар за мировне студије – Центре фор Пеаце Студиес

Грађанске иницијативе Београд – Цивиц Инитиативес Белграде

Цивил Ригхтс Дефендерс

Међународна федерација за људска права, у оквиру Опсерваторије за заштиту бранитеља људских права – ФИДХ (Интернатионал Федератион фор Хуман Ригхтс), wитхин тхе фрамеwорк оф тхе Обсерваторy фор тхе Протецтион оф Хуман Ригхтс Дефендерс

Фронт Лине Дефендерс

Хелсиншки одбор за људска права у Србији – Хелсинки Цоммиттее фор Хуман Ригхтс ин Сербиа

Центар људскух права ЗМИНА – Хуман Ригхтс Центре ЗМИНА

Кућа људских права Београд – Хуман Ригхтс Хоусе Белграде

Фондација Куће људских права – Хуман Ригхтс Хоусе Фоундатион

Кућа људских права Тбилиси – Хуман Ригхтс Хоусе Тбилиси

Кућа људских права Загреб – Хуман Ригхтс Хоусе Загреб

Институт за медије Грузија – Медиа Институте Георгиа

ПЕН Бјелорусија – ПЕН Беларус

Протецтион Интернатионал

Ригхтс Георгиа

Сапари

Тхе Сецретариат оф тхе Схелтер Мовемент ин Норwаy

Свјетска организација против мучења, у оквиру Опсерваторије за заштиту бранитеља људских права – Wорлд Органисатион Агаинст Тортуре (ОМЦТ), wитхин тхе фрамеwорк оф тхе Обсерваторy фор тхе Протецтион оф Хуман Ригхтс Дефендерс

Извор: https://www.etrafika.net/drustvo/88613/19-organizacija-osudilo-ogranicavanje-sloboda-u-republici-srpskoj/

Podelite sa drugima:

Povezani članci

0 0 гласови
Glasanje za članke
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
слободан млинаревић
слободан млинаревић
4 месеци пре

Zastrašujuća je očiglednost, u čije ime i za čiji račun rada “borci” za promociju univerzalnih ljudskih prava!